Fico: EU se spíše rozdělí, než aby držela ještě více pohromadě

08.06.2016 16:33

Další rozdělování Evropské unie je v budoucnu pravděpodobnější než prohlubování integrace a spolupráce. Řekl to dnes slovenský premiér Robert Fico ve svém vystoupení během debaty premiérů zemí visegrádské skupiny na konferenci Prague European Summit. Fico, jehož vláda na začátku července přebírá předsednictví Radě EU, varoval před vzestupem protiunijních politických stran a blázny na vysokých politických postech.

Fico: EU se spíše rozdělí, než aby držela ještě více pohromadě
Foto: Hans Štembera
Popisek: Premiér SR Robert Fico

"Nenechme se mýlit, neříkejme, že jsou tu dvě rovnocenné varianty - hlubší fragmentace nebo hlubší integrace," řekl Fico. "První varianta má mnohem lépe nastavené podmínky, než varianta hlubší spolupráce a integrace," dodal. Evropská unie podle něj nezná odpověď na to, jak se tomuto trendu bránit.

Slabinou EU je podle Fica nesrozumitelný jazyk, který používá. Je pro občany nepochopitelná a zabývá se tématy, která je nezajímají. Krize celé Evropy se projevuje v úpadku tradičních politických stran. Místo nich získávají hlasy voličů výrazně "antievropské populistické spolky". "To, co se děje v zemích střední a východní Evropy i celé Evropy, vyžaduje naši pozornost. Jak je možné, že často poloblázni a blázni nastupují do významných politických pozic," řekl.

Prioritou slovenského předsednictví proto bude navrácení důvěry občanů v EU a používání jednoduššího jazyka. Slovensko se chce věnovat také posílení unijní ekonomiky a zajištění energetické bezpečnosti. Třetí prioritou bude udržitelná a reálná migrační a azylová politika.

Po předchozím bilaterálním jednáním s premiérem Bohuslavem Sobotkou (ČSSD) Fico řekl, že o předsednictví Slovenska v Radě EU má země své představy, ale "nemá velké oči". "Představy budou ovlivněny vnějšími vlivy," řekl novinářům.

Změny v EU podle Fica nastanou v případě, že se Británie v referendu rozhodne opustit EU, ale i pokud setrvá. Další témata, která ovlivní slovenské předsednictví, mohou vzejít z červnového summitu EU.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: spa

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Jděte do prde*e! Vy jděte do prde*e!“ Agrese v ČT. Sochař Černý se „pral“ s kurátorkou

10:25 „Jděte do prde*e! Vy jděte do prde*e!“ Agrese v ČT. Sochař Černý se „pral“ s kurátorkou

Spor o umístění stíhaček Spitfire s motýlími křídly na fasádě pražského obchodního domu Máj vyústil …