Fico: Evropská unie musí přijít s novou vizí. Je třeba, aby slyšela i kritiku

06.07.2016 16:55

Slovenský premiér Robert Fico na úvod slovenského předsednictví Evropské unie uvedl, že je nutné přijít s novou vizí, takovou, kterou občané pochopí. Unie musí umět lépe naslouchat i svým kritikům a oprostit se od přílišné byrokracie. Informuje Týden.cz.

Fico: Evropská unie musí přijít s novou vizí. Je třeba, aby slyšela i kritiku
Foto: Hans Štembera
Popisek: Premiér SR Robert Fico

„Evropská unie musí lépe naslouchat kritickým hlasům. Musí se stát pružnější, méně byrokratickou a vnímavější k různorodosti. A musí se zbavit puncu elitářství a nesrozumitelnosti pro obyčejného člověka,“ řekl slovenský premiér v Evropském parlamentu.

Zároveň také zdůraznil, že lidé mnohdy vnímají EU velmi neosobně, jako by se jich vůbec žádným způsobem netýkala.

Důkazem Ficových slov je podle něj nedávné britské referendum, ve kterém Britové hlasovali pro vystoupení z Unie, což je právě odrazem jejího selhání, které tkví v nepochopení ze strany občanů členských zemí.

Celý text zde.

Diskutovat o budoucnosti Unie se má na „neformálním summitu“, který proběhne 16. září v Bratislavě a na kterém se sejdou zástupci 27 členských zemí, tedy již bez odstupující Británie. Slovensko se na tento summit bude připravovat následující dva měsíce.

Fico také apeloval na všechny přítomné, aby analyzovali dění před britským referendem a uvědomili si, co vedlo lidi k tomu, že hlasovali, jak hlasovali, protože ač byly obě kampaně velmi hlasité a rozdílné, jejich voliče spojovaly obavy z budoucnosti Evropské unie.

Lidé podle něj mají „strach z migrace kvůli možné ztrátě kulturní identity, z terorismu kvůli slábnoucímu pocitu bezpečí a z ekonomických problémů“. Tento strach je však nutné překonat, pokud se má současná krize zvládnout. A zároveň je strach občanů příčinou klesající důvěry v Unii a naopak stoupajících extremistických a nacionalistických tendencí.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: spa

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ewa Farna zazpívá v Kolíně na náměstí. Dostane za to 617 584 korun

10:50 Ewa Farna zazpívá v Kolíně na náměstí. Dostane za to 617 584 korun

ParlamentníListy.cz si v posledních týdnech všímají řady smluv, které přibývají ve veřejných registr…