Fico a Sobotka si notovali ve vile Tugendhat. Jsme vynikající přátelé, tvrdili u příležitosti výročí rozpadu Československa

25.08.2017 23:34

Páteční Události, komentáře ČT24 se vysílaly z brněnské vily Tugendhat. Zde bylo před 25 lety oznámeno rozdělení Československa. Na Českou republiku a Slovenskou republiku.

Fico a Sobotka si notovali ve vile Tugendhat. Jsme vynikající přátelé, tvrdili u příležitosti výročí rozpadu Československa
Foto: Hans Štembera
Popisek: Premiér SR Robert Fico

„V roce 1992 jsem už byl poslancem Národní rady. Pamatuji si ty doby velmi dobře. Není ale naším úkolem ‚hrabat se‘ v minulosti,“ sdělil úvodem pořadu slovenský premiér Robert Fico a poděkoval českému premiérovi Bohuslavu Sobotkovi (ČSSD). „Čekají nás vážné výzvy. Je třeba se věnovat tomu, co nás čeká. Čekají nás otázky, na které budeme muset třeba odpovídat společně,“ řekl Fico.

„Sedíme tu jako vynikající přátelé a na tom mi velmi záleží,“ sdělil Fico. „Dnes již víme, že ten příběh byl šťastný konec. To, že se naše země sešly v EU a v NATO, to, že jsou naše země úspěšné ekonomicky, klesla nezaměstnanost, je úspěšné pokračování. Já jsem tehdy byl proti rozdělení státu. Vnímal jsem to tehdy negativně. Ale když se na to podívám z dnešního pohledu, tak Češi měli ten prožitek státnosti, Slováci ho neměli. A vnímám, že pro slovenský národ to bylo skutečně důležité,“ podotkl Sobotka, kterému vadilo, že se k tomu nemohli vyjádřit občané. 

A jak by se Sobotka či Fico rozhodli, kdyby oni měli Československo rozdělt? „Ta otázka je hypotetická. Je to za námi,“ zopakoval Fico. „Nikdy se Slovákům a Čechům tak dobře nežilo, jako se žije dnes. Chápu, že se každý dívá na svou životní úroveň, ale je třeba vidět, že jsou tu dva státy, které si pomáhají. Doběhli jsme náskok, jdeme velmi pěkně vedle sebe. Pro Slovensko bylo členství v EU dosud velmi úspěšným příběhem. A věřím v EU dál. Chceme být v tom jádru EU,“ řekl Fico. „A souhlasím s tím, že i když Česká republika nemá euro, musí být součástí těchto procesů,“ dodal.

„Bylo to pragmatické rozhodnutí. Dokázali jsme se rozejít po dohodě. A dokázali jsme si udržet i vynikající vztahy. Gratuluji Slovensku k tomu, co se mu povedlo, protože zorganizovat státnost není jednoduché,“ sdělil Sobotka, jenž zopakoval, že tehdy však byl proti rozdělení státu. 

„Jsme země, které jsme neudělaly žádné zásahy do médií, do soudnictví. Demokracie dosáhla vrcholu,“ řekl také k současnému stavu české a slovenské společnosti Fico. Sobotka pak řekl svůj pohled na V4. „V4 je pro nás nástroj, jak prosazovat naše zájmy v Evropské unii. V4 někdy jde proti proudu,“ dodal.

„Pro mě je V4 velmi důležitá,“ zmínil Fico k tomu, že jako čtyři státy dohromady mají větší šanci k prosazení svých témat. „Ale životní prostor pro Slovensko je velká Evropská unie,“ dodal Fico. V4 je podle něj také motorem evropské ekonomiky. Sobotka pak souhlasil v tom, že i Česko patří do jádra Evropské unie.

„Evropská unie se do sebe zamilovala. Bylo chybou, že Evropská unie si myslela, že není nic lepšího než Evropská unie. Ale není možné jen kritizovat,“ poznamenal Fico. 

Jasno bylo už v červnu, míní Klaus

Česká televize kromě Fica a Sobotky přinesla také rozhovor s tehdejším premiérem Václavem Klausem, jenž o rozpadu Československa jednal. „Myslím, že ten termín rozpadu Československa v té době vyplynul z jednání. Jasná věc, že bude konec, pro mě vznikla už v červnu, při úplně první schůzce. Pro mě velikým šokem někdy v dubnu byla slova Jána Čarnogurského, který tehdy řekl, že chce konec společného státu,“ dodal Klaus. „Byla to pro mě zpráva, která mě netěšila,“ poznamenal. 

Jeho slovenským protějškem tehdy byl Vladimír Mečiar. „Měli jsme obrovské štěstí, že svět měl tehdy starosti. Německo, Evropa i bývalý Sovětský svaz, takže jsme měli historické okénko příležitosti otevřeno, aby se nám do toho nikdo nepletl,“ poznamenal k tehdejšímu rozpadu Československa tehdejší premiér Václav Klaus v pátečním vysílání ČT. „Dnes by tyto procesy zcela jistě znemožnila Evropská unie,“ dodal známý kritik unijní politiky. „Pro mě EU není autentické seskupení. Bude mít a má problémy,“ dodal Klaus. 

„Dělení Československa bych zpět nevzal, určitě ne. Prospělo to zejména Slovensku. My jsme to vzali jako věc: Ano, my to respektujeme,“ uzavřel Klaus. 

A své k rozpadu Československa řekl také tehdejší slovenský premiér Vladimír Mečiar. „Česká delegace byla lépe připravená, měli rozdělené úlohy. Slovenská delegace dostala v prvních hodinách lekci,“ vzpomněl na tehdejší jednání Mečiar. „Jiná varianta než dohodnout se pro mě neexistovala,“ sdělil také Mečiar. A pochváll tehdejšího svého partnera v diskusi Václava Klause za férové jednání. 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vef

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

21:20 Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

Jakmile je něco samozřejmého, tak je to vždycky něco, u čeho se musíme zastavit. „Protože tím se nám…