Fico na sjezdu ČSSD prozradil, co dělá, když poslouchá Putina a Porošenka

13.03.2015 13:05

Prezident Slovenska Robert Fico na tiskovce poděkoval za pozvání na sjezd ČSSD. Je si jist, že by měla existovat koordinace a spolupráce mezi našimi vládami. Současné politické strany by měly být moderními a inovativními. Prohlásil také, že je socialista a nestydí se za to. Zmínil sociální balíček, který měl velkou a kladnou odezvu na Slovensku, a doporučil ho české vládě. Doufá ve společné zasedání slovenské a české vlády, které by se mělo uskutečnit v brzké době. Fico také popřál úspěch sjezdu ČSSD a doufá v setkání české a slovenské sociální demokracie. Na závěr řekl také svůj názor na současné dění kolem Ukrajiny a sankce vůči Rusku.

Fico na sjezdu ČSSD prozradil, co dělá, když poslouchá Putina a Porošenka
Foto: Ladislav Carda
Popisek: Druhý den sjezdu ČSSD. Promluvil zde také slovenský premiér Robert Fico

Jeden z novinářů se dotázal Sobotky, zda se inspiruje kroky, které udělala slovenská vláda ohledně snížení zdravotnických odvodů. Sobotka mu odpověděl, že se inspirovali u snížení daně z přidané hodnoty, kde vláda snížila od letošního nového roku daně na léky. Taktéž se Sobotkova vláda prý inspirovala i u slovenského boje proti daňovým únikům. V otázce snížení zdravotnických odvodů nesouhlasil. Nepomohou nám prý drahé přístroje, pokud nebudeme mít kvalitní kvalifikovaný personál, a z toho důvodu nemá v plánu snížit náklady na zdravotnictví.

Fico po dotazu na nového slovenského prezidenta Kisku zdůraznil, že je důležitá spolupráce mezi prezidentem republiky a předsedou vlády. Je prý také nutné, aby si prezident uvědomil, že jeho kompetence nejsou na takové úrovni, aby mohl tvořit konkrétní politiku. Vzájemná spolupráce a dobré vztahy s premiérem jsou důležité.

Sobotka pak ohlásil, že je jeho plánem zefektivnit daňový systém po slovenském vzoru, aby se navýšily příjmy státu. Pokud se ale nedohodnou s koalicí na takovémto kroku, budou muset hledat řešení jinde, ale v žádném případě prý nehodlají dělat škrty, které by přinesly hospodářský pokles jako u Nečasovy vlády.

Fico se vyjádřil také k dění na Ukrajině. Odmítá prý na situaci nahlížet černobíle. Na konflikt se prý musí dívat jako představitel státu, který s Ukrajinou sousedí. Záleží mu proto na tom, aby se sousedem měl přátelské vztahy. Fico je zásadně proti dodání zbraní, protože to prý Ukrajině nepomůže, pomůže jí prý například dodání plynu zpětným tokem, které již Slovensko provádí.

Je pro to, aby byla Evropská unie jednotná, ale "v případě, že někdo bude nutit Slovensko do něčeho, co by mu uškodilo," vyjádřil by svůj názor.  „Tam, kde budu cítit, že bojuji za národní zájmy SR, budu bojovat za národní zájmy SR,“ prohlásil Fico. Zmínil případ chudého městečka v údolí na východním Slovensku, které se podařilo pozvednout vybudováním továrny na automobilové podvozky. "A dodávali jsme je do Ruska. Teď, po sankcích, ta továrna nejspíš skončí," zmínil Fico s tím, že obhájci sankcí by měli své stanovisko jít říct právě do tohoto městečka.

On sám prý k situaci na Ukrajině přistupuje s maximálním odstupem. "Když slyším mluvit Putina, dělím to deseti, a když slyším Porošenka, dělím to taky deseti," zmínil slovenský premiér.  

Sankce vůči Rusku prý nejsou řešením, jelikož se i sami poškozujeme. Fico podporuje kroky, které zesilují příměří, ne destabilizaci.

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

Ukrajina (válka na Ukrajině)

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

autor: ste

Mgr. Karel Krejza byl položen dotaz

Naše obrana

Jak bude ČR dál podporovat Ukrajinu, když jsou naše zásoby vyčerpány (tvrdí to Černochová)? A kde se najednou vzaly finance na nákup další munice? Zajímalo by mě taky, nakolik jsme zásobeni sami pro sebe a jestli máme vůbec dost velkou armádu (asi ne, když se uvažuje o obnovení povinné vojny)? Proto...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

15:02 „Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

Premiéru Fialovi prý prošla další lež, tentokrát k jeho cestě do USA za prezidentem Bidenem. Ve svém…