Fico odmítl obvinění ze schvalování fašismu. Podle stejné logiky by prý museli hvězdu liberálů zavřít za drogy

05.12.2019 16:49

Slovenský expremiér Robert Fico ve vyjádření uveřejněném na webu slovenských Hospodářských novin prohlásil, že jeho strana Směr je strana s jasnou protifašistickou orientací. Bránil se tak policejnímu obvinění, že vychází vstříc fašistům, když hájí krajně pravicového poslance Milana Mazurka z politického uskupení Mariana Kotleby.

Fico odmítl obvinění ze schvalování fašismu. Podle stejné logiky by prý museli hvězdu liberálů zavřít za drogy
Foto: screen Smer-SD
Popisek: Robert Fico

Vyšetřovatelé Národní kriminální agentury obvinili Roberta  Fica z trestného činu hanobení národa, rasy a přesvědčení a v souběhu s tím i ze schvalování trestného činu. Fico to důrazně odmítl a prohlásil, že Směr byl vždy protifašistický a pečoval o odkaz hrdinů Slovenského národního povstání.

„Marianu Kotlebovi můžu však jen tiše závidět, jak mu hlupáci z deníku SME, Deníku N či třetího sluníčkářského sektoru nahánějí procenta. Vícekrát jsem upozorňoval na to, že orgány činné v trestním řízení a soudy často rozhodují pod tlakem médií a ne na základě skutečných důkazů,“ uvedl Fico.

Slovenský expremiér věří, že kauza Milana Mazurka nažene další body právě Kotlebovi. Mazurek v roce 2016 mluvil o „celé komunitě cikánských asociálů“ a prohlásil, že si „cikáni z plození dětí nebudou dělat byznys“. Soud ho za to odsoudil k pokutě 10 tisíc eur.  Pokud pokutu nezaplatí, dostane půlroční podmínku.

„Nejenom Mazurek pověděl to, co si myslí téměř celý národ a když popravíte někoho za pravdu, uděláte z něho národního hrdinu. Jestli má být rozsudek měřítkem toho, jaké výroky na adresu Romů mají být trestným činem, tak mohou orgány činné v trestním řízení přijít do kterékoli hospody na Slovensku a všechny hosty včetně ležících psů pozavírat,“ konstatoval Fico.

„To se máme bát říct, že část Romů zneužívá sociální systém?“ ptal se poté expremiér.

Pokud jsou státní zástupci a soudci aktivní v této oblasti, Fico od nich prý očekává, že stejně aktivně se budou zabývat rozhovory lídra Progresivního Slovenska Michala Trunbana, který s mladými lidmi debatoval o drogách.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

21:20 Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

Jakmile je něco samozřejmého, tak je to vždycky něco, u čeho se musíme zastavit. „Protože tím se nám…