Fico přivezl na sjezd ČSSD flašku a pochválil Sobotku. Statečně prý bojuje s protiruskými sankcemi

13.03.2015 12:35

Jedním z hostů prvního dne 38. sjezdu ČSSD byl předseda slovenské vlády a šéf slovenské sociální demokracie Robert Fico. Ve svém projevu kromě jiného vyzdvihl spolupráci a hodnotové souznění mezi českou a slovenskou sociální demokracií a pochválil šéfa ČSSD a předsedu české vlády Bohuslava Sobotku. Mimo jiné za statečný postoj k unijním sankcím vůči Rusku.

Fico přivezl na sjezd ČSSD flašku a pochválil Sobotku. Statečně prý bojuje s protiruskými sankcemi
Foto: Hans Štembera
Popisek: Premiér SR Robert Fico

Na úvod svého projevu vyzdvihl Fico spolupráci s předsedou české sociální demokracie Bohuslavem Sobotkou. Předseda slovenské vlády ocenil konstruktivní dialog, který prý vede společně se Sobotkou a který prý navíc přerostl do roviny osobního přátelství, na které se Fico může spolehnout. „Přivezl jsem dobrou flašku slovenské slivovice a chci tě poprosit, abys ji dnes večer vypil společně s novým vedením sociální demokracie na zdraví nejenom Slováků,“ obrátil se na Sobotku.

Fico dále uvedl, že obrovskou devizou ve vztahu mezi českou a slovenskou sociální demokracií je vzájemné sbližování hodnot a postojů v zásadních otázkách, například v oblasti čerpání evropských fondů či postoji k sankcím EU vůči Rusku. V této souvislosti slovenský předseda vlády vyzdvihl údajně statečný postoj Bohuslava Sobotky, který podobně jako jeho slovenský protějšek uznal, že bylo porušeno mezinárodní právo, ale na druhou stranu je prý třeba hájit národní zájmy České či Slovenské republiky.

Bláznům a polobláznům vstup zakázán

Následně se předseda slovenské sociální demokracie věnoval úspěchům, které se jeho vládě povedlo na Slovensku dosáhnout. Ještě předtím ale podotkl, že když před dvěma roky sociální demokraté vyhráli volby, rozhodli se, že nedovolí, aby do politiky vstoupili blázni či poloblázni. Proto se prý rozhodli nepodlehnout tlaku, že je třeba pouze šetřit, škrtat a omezovat, čímž by vytvořili prostor pro zmiňované blázny, a místo toho učinili řadu rozhodnutí, na která údajně ostatní neměli odvahu.

Fico se rovněž vyjádřil k ukrajinské krizi, když uvedl, že v Košicích právě probíhá mírová konference o Ukrajině. A že dle jeho názoru k nastolení míru na Ukrajině povede pouze dialog, nikoliv řinčení zbraněmi.

Na závěr ČSSD popřál, aby byla dominantní moderní standardní politickou stranou, neboť pouze standardní politické strany jsou dle jeho názoru hodnotově vybavené a vhodné k výkonu moci. U novotvarů, které se zničehonic objeví a pomocí médií se dostanou do popředí, prý hrozí nebezpečí, že pak neví, co dál.  


 


 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: luš

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Moravský espéďák: Rusko už za dva roky nebude existovat. Psali analytici z USA

20:17 Moravský espéďák: Rusko už za dva roky nebude existovat. Psali analytici z USA

Moravský kandidát SPD a Trikolory do Evropského parlamentu Boris Latýn ve svém komentáři zmiňuje ana…