Fico se v Česku setká nejen s premiérem, ale i s prezidentem

09.04.2016 12:03

Znovujmenovaný slovenský premiér Robert Fico při čtvrteční návštěvě Česka navštíví i Pražský hrad. V době oběda se setká s českým prezidentem Milošem Zemanem, se kterým ho pojí přátelský vztah. ČTK to řekl hradní mluvčí Jiří Ovčáček.

Fico se v Česku setká nejen s premiérem, ale i s prezidentem
Foto: Hans Štembera
Popisek: Premiér SR Robert Fico

Ficova cesta do Prahy 14. dubna bude jeho první zahraniční cestou po znovujmenování do funkce. Fico po slovenských parlamentních volbách stojí v čele koaliční vlády složené ze čtyř stran.

Slovenský premiér nejprve ve čtvrtek zavítá na Úřad vlády ČR, kde se setká s premiérem Bohuslavem Sobotkou (ČSSD). Podle úřadu vlády budou premiéři diskutovat například o aktuálních evropských otázkách, posilování přeshraniční dopravní infrastruktury nebo o středoevropské regionální spolupráci. Jedním z bodů bude také příprava Česko-slovenské výstavy v roce 2018 při příležitosti 100. výročí založení Československé republiky.

Na Hrad Fico přijede podle Ovčáčka v 11:30. Zeman se k Ficovi netají přátelským vztahem a předloni ho vyznamenal nejvyšším státním vyznamenáním, Řádem bílého lva. Spojuje je mimo jiné podobný pohled na migrační krizi.

Slovensko má novou vládu od března. Koalice složená z levicového Směru-sociální demokracie (Směr-SD) a trojice pravicových stran – Slovenská národní strana (SNS), Most-Híd a Síť – vystřídala dosavadní jednobarevný kabinet Ficova Směru-SD, který byl v úřadu od roku 2012. Fico stál v čele slovenské vlády i v letech 2006 až 2010 a je nejdéle sloužícím premiérem v novodobé historii Slovenska.


 

reklama

autor: vam, čtk

Odchod do důchodu

Paní Schillerová, přijde mi to, nebo nějak často měníte své názory? Teď tvrdíte, že je pro vás navýšení věku odchodu do důchodu nepřijatelné, ale podle jiných, s tím souhlasili a zrovna vy jste to jako ministryně sama navrhovala - https://tn.nova.cz/zpravodajstvi/clanek/396856-schillerova-chce-zvysi...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Kdo se to vzalo? Fiala odjel z Bílého domu a začala „aféra“

12:40 Kdo se to vzalo? Fiala odjel z Bílého domu a začala „aféra“

O cestě premiéra Fialy do USA informovaly mezi českými médii i Novinky.cz včetně upozornění na sociá…