Figuríny oběšenců v Jihlavě mají upozornit na nebezpečí komunismu

22.10.2013 0:02

Pět figurín oběšenců s červenou oprátkou kolem krku a nápisem Šel proti KSČ(M) na hrudi se včera kolem 22:30 objevilo nad vchodem do Domu kultury odborů v Jihlavě. Figuríny mají symbolizovat více než 250 lidí popravených v Československu z politických důvodů za komunistického režimu a upozornit na to, že po nynějších sněmovních volbách hrozí nárůst vlivu komunistů.

Figuríny oběšenců v Jihlavě mají upozornit na nebezpečí komunismu
Foto: Daniela Černá
Popisek: Volební hesla KSČM

ČTK to řekl Ondřej Matyáš z občanského sdružení Dekomunizace, které akci organizuje. Podobné figuríny se podle něj mají objevit i v Praze, Táboře a Hradci Králové. "Důvodem tohoto happeningu jsou nemalé preference KSČM i čím dál větší ochota 'demokratických' politiků vnímat komunisty jako standardní politickou stranu," uvedl Matyáš. Města Jihlava, Praha, Tábor a Hradec Králové byla podle Jiřího Nováka, který akci zajišťoval produkčně, vybrána náhodně.

Akci aktivistů sledovaly desítky lidí, kteří právě vycházeli z domu kultury. Někteří se smáli, jiní jen pozorovali dění. Místem několikrát projela policejní hlídka, ale situaci jen monitorovala.

Cílem je zabránit KSČM získat podíl na moci

Cílem sdružení Dekomunizace je podle jeho webových stránek zbavit KSČM a její členy podílu na moci v České republice neustálým nenásilným připomínáním zločinů této ideologie veřejnosti. Prostředkem má být poskytování informací dostupnými prostředky a pořádání kulturních a osvětových akcí. KSČM podle sdružení kráčí ve stopách předlistopadové KSČ a nikdy se od jejích skutků nedistancovala. Současní komunisté se naopak k jejímu odkazu na svých akcích zcela nepokrytě hlásí, tvrdí sdružení.

Zakládajícími členy sdružení byli mimo jiné novinář Ivan Medek nebo režisér Ladislav Smoljak a další známé osobnosti.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: dkr, čtk

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

21:20 Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

Jakmile je něco samozřejmého, tak je to vždycky něco, u čeho se musíme zastavit. „Protože tím se nám…