Filip: Podřezat Zemana? Soudcům nevadí. A co podřezat soudce?

10.03.2021 9:51

Europoslanec zvolený za SPD, psychiatr Ivan David, vybuchl vzteky. Do varu ho přivedl titulek uveřejněný serverem Aktuálně.cz. Předseda komunistů Vojtěch Filip si ještě přisadil. Udeřil na české soudce.

Filip: Podřezat Zemana? Soudcům nevadí. A co podřezat soudce?
Foto: Repro ČT
Popisek: Místopředseda Sněmovny Vojtěch Filip (KSČM) v Událostech komentářích

Nejvyšší soud shodil ze stolu dovolání obžaloby, která se domáhala potrestání obžaloby bývalého člena ODS Martina Langa za jeho výrok na adresu prezidenta Miloše Zemana. Lang na sociální síti napsal, že Zeman „je druhý Hitler a je nutné ho podřezat jako svini“. Dal tím najevo, že hrubě nesouhlasí s tím, že Zeman nezarazil snahy o zdanění církevních restitucí, kterého se dovolávali především komunisté.

Zatímco nejvyšší státní zástupce Pavel Zeman měl za to, že za takový výrok je třeba Langa potrestat za projev verbálního násilí, který je za hranou únosného vyjadřování, podle soudců šlo jen o přestupek. Slovní útok Martina Langa je podle soudců třeba chápat v celkovém kontextu situace.

V článku nazvaném „Žalobci neuspěli u NS, žádali trest za příspěvek o prezidentovi“ o verdiktu soudu informovala ČTK.

Server Aktuálně.cz zprávu převzal, jen upravil titulek. „Trest za ostrou kritiku prezidenta Lang nedostane, Nejvyšší soud zamítl dovolání.“

Právě úprava titulku rozpálila europoslance Ivana Davida.

„Napsat o prezidentovi republiky: že ‚...je druhý Hitler a je nutné ho podřezat jako svini‘, je podle Aktuálně.cz ‚ostrá kritika‘. Tak jsme se zase něco dozvěděli - o Aktuálně.cz,“ napsal naštvaný David.

Nejvyšší soud dospěl k rozhodnutí a Ivan David se zlobí

Předseda komunistů Vojtěch Filip si na sociální síti položil otázku, zda by soudci rozhodli stejně mírně, kdyby někdo slovně útočil přímo na ně. 

„Nejvyšší soud potvrdil, že silně urážlivé výroky komunálního politika ODS vůči prezidentu republiky, včetně výzvy k jeho ‚podřezání‘, jsou jen přestupek. Zajímalo by mne, kdyby taková výzva směřovala vůči soudcům samotným, jak by se zachovali, jestli by také byli tak benevolentní,“ položil si řečnickou otázku Filip.

Nejvyšší soud dospěl k rozhodnutí a Vojtěch Filip se zlobí

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

Mgr. Lucie Potůčková byl položen dotaz

Jak je to s tou výjimkou?

I kdybysme pro teď měli výjimku z migračního paktu. Na jak dlouho by platila? Jak dlouho předpokládáte, že tu budou uprchlíci z Ukrajiny? Co když se z nich po čase stanou občané ČR? A proč bysme měli mít výjimku zrovna my, když uprchlíci (ne třeba z Ukrajiny) jsou i v jiných státech, ale třeba Ukraj...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Blyatmobil.“ Ruský vynález se chytil. Odhalil ukrajinskou slabinu

21:33 „Blyatmobil.“ Ruský vynález se chytil. Odhalil ukrajinskou slabinu

Ruským tankům nazývaným „blyatmobiles“ nebo „želví tanky“ či „bitevní stodoly“ se dostává pozornosti…