Filip byl neurvalý, ale výzva ODS je teatrální, řekl Drtinové starostenský Polčák

06.02.2014 19:36

TOP 09 předloží pozměňovací návrh služebního zákona, který zavede povinnost čistého lustračního osvědčení i pro ministry a jejich náměstky. V pořadu televize ČT 24 Interview Daniely Drtinové to uvedl poslanec za TOP 09 a Starosty Stanislav Polčák. Podle něj je výzva ODS k odvolání místopředsedy sněmovny Vojtěcha Filipa (KSČM) teatrální, i když Filipovo vyjádření na adresu Vasila Biľaka je neurvalé.

Filip byl neurvalý, ale výzva ODS je teatrální, řekl Drtinové starostenský Polčák
Foto: Hans Štembera
Popisek: Stanislav Polčák

Podle Polčáka nemá smysl odvolávat Filipa z postu místopředsedy sněmovny za situace, kdy je jasné, že jej koalice podrží. Návrh ODS na odvolání Filipa proto Polčák označil za teatrální.

ODS dnes vyzvala k odvolání Vojtěcha Filipa z místopředsednického postu kvůli jeho výroku, který uvedl v kondolenci k úmrtí předlistopadového politika KSČ Vasila Biľaka. Filip uvedl, že na zvací dopis, který v roce 1968 podepsali někteří politici KSČ včetně Biľaka a který právně ospravedlnil okupaci Československa vojsky východního bloku, nyní existují různé názory.

V souvislosti s tímto kontroverzním Filipovým výrokem Polčák uvedl, že by sice imunita, kterou poslanci požívají i na své výroky, měla být zachována, ale měla by mít určité mantinely. Filipovo vyjádření označil za neurvalé.  

Polčák odmítl paušální zrušení lustračního zákona. Ten je podle něj stále potřebný, protože i nyní je prý „řada lidí, kteří někomu něco podepsali, vydíratelných“.  A někteří lidé jsou prý vydíratelní po desítky let.

Jaký smysl vlastně má poslanecká imunita?

TOP 09 navrhne přijetí pozměňovacího návrhu služebního zákona, který zakotví povinnost mít čisté lustrační osvědčení i pro ministry a jejich náměstky.

Polčák ke své včerejší rezignaci na post šéfa imunitního výboru uvedl, že by to udělal znovu. Svůj čin odůvodnil tím, že v celém policejním spise neviděl jediný důvod pro zahájení trestního stíhání pražského exprimátora Bohuslava Svobody. Podobný názor měli prý i další poslanci mandátového a imunitního výboru. Nakonec ale převážilo mínění poslanců z hnutí ANO, kteří jsou principiálně vždy pro vydání poslance. „Ale jaký je pak smysl poslanecké imunity?“ položil si v této souvislosti Polčák řečnickou otázku.  

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vam

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ivan Hoffman: Přichází generace, které práce nic neříká. Než by se dřela, raději se uskromní

17:45 Ivan Hoffman: Přichází generace, které práce nic neříká. Než by se dřela, raději se uskromní

POHLED IVANA HOFFMANA Je příslovečný brod pro naši civilizaci blízko, nebo se naopak vzdaluje, uvažu…