Filip jednal s Babišem, chce mluvit do obsazení ministerstev

20.04.2018 18:33

Premiér v demisi a šéf hnutí ANO Andrej Babiš informoval dnes předsedu KSČM Vojtěcha Filipa o nabídce pro ČSSD na vládní spolupráci. Filip, kterého v sobotu čeká obhajoba stranické funkce na sjezdu v Nymburku, po schůzce ČTK řekl, že KSČM se chce na jednáních o obsazení problematických ministerstev podílet. ANO a ČSSD nemají ve Sněmovně 101 hlasů, připomněl Filip. Komunisté plánují případný kabinet ANO a ČSSD podporovat. Jak budou dál postupovat, chce Filip oznámit po sjezdu.

Filip jednal s Babišem, chce mluvit do obsazení ministerstev
Foto: Hans Štembera
Popisek: Vojtěch Filip

„Platí pořád názor KSČM, že do problematických resortů má být dohoda tří stran, ne dvou stran. Sto jedna opravdu ANO a ČSSD nemá,“ uvedl Filip. Potvrdil, že sociální demokraté mají podle nabídky hnutí ANO obsadit pět ministerských postů včetně vnitra. Které resorty jsou pro KSČM problematické, nechtěl Filip uvést. Dříve o vnitru komunisté mluvili, současně ale ve vztahu tohoto ministerstva a Babišova případu uváděli, že nyní je kauza ve fázi, kdy spadá pod státní zástupce, kteří patří pod ministerstvo spravedlnosti.

Filip i dnes řekl, že jednání mezi ANO a ČSSD by před dvěma týdny nezkrachovala, kdyby komunisté dostali možnost je moderovat. Třístranné rozhovory by podle jeho očekávání měly začít příští týden.

Vedení ČSSD dnes rozhodlo, že jednání s ANO obnoví. Podle informací ČTK nabídka ANO zahrnuje vedle resortu vnitra ministerstva práce a sociálních věcí, zemědělství, kultury a resort obrany, či zahraničních věcí. Podle místopředsedy Martina Netolického bude ČSSD žádat vzhledem k Babišovu trestnímu stíhání, aby přímo v koaliční smlouvě stálo, že v případě prvoinstančního odsouzení jakýkoli člen vlády opustí kabinet. Sociální demokracie také trvá na zárukách, které by vyloučily existenci alternativní spolupráce ANO ve Sněmovně s KSČM a SPD.

O případných výsledcích obnoveného jednání s ANO by podle místopředsedy ČSSD Martina Netolického mohl rozhodnout ústřední výbor ČSSD příští sobotu v Hradci Králové.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: čtk

Mgr. Karel Krejza byl položen dotaz

Naše obrana

Jak bude ČR dál podporovat Ukrajinu, když jsou naše zásoby vyčerpány (tvrdí to Černochová)? A kde se najednou vzaly finance na nákup další munice? Zajímalo by mě taky, nakolik jsme zásobeni sami pro sebe a jestli máme vůbec dost velkou armádu (asi ne, když se uvažuje o obnovení povinné vojny)? Proto...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

15:02 „Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

Premiéru Fialovi prý prošla další lež, tentokrát k jeho cestě do USA za prezidentem Bidenem. Ve svém…