Filip po schůzce s prezidentem mluvil v ČT o restitucích. Lidé se jich prý bojí

14.11.2013 19:38

Předseda KSČM Vojtěch Filip se dnes setkal s prezidentem Milošem Zemanem v Lánech. „Hlavním tématem schůzky byl výsledek voleb a to, jak ho kdo čte,“ prozradil šéf komunistů v pořadu Interview Daniely Drtinové na ČT 24. Zdůraznil, že hlavním tématem uplynulých sněmovních voleb se staly církevní restituce.

Filip po schůzce s prezidentem mluvil v ČT o restitucích. Lidé se jich prý bojí
Foto: Hans Štembera
Popisek: Ve volebním štábu KSČM bylo veselo

„Řekl jsem mu, že zákon o církevních restitucích je před občany České republiky neobhajitelný,“ prohlásil Filip a své tvrzení odůvodnil tím, že strany, které ho prosadily, získaly ve volbách jen dvacet procent hlasů. „Je evidentní, že jde o dar státu církvím,“ dodal kriticky.

Církevní restituce se podle jeho názoru staly pro volby zcela klíčovými, podobně jako korupčnost minulé vlády Petra Nečase. A to prý proto, že KSČM byla jedinou stranou, která navrhovala, aby se občané vyjádřili k vyrovnání s církvemi prostřednictvím lidového referenda, a získala třetí místo v žebříčku vítězů. Poukázal na to, že v momentě, kdy ANO podpořilo návrh ČSSD o odkladu vyrovnání o rok, preference hnutí významně narostly.

Podle Filipa do této problematiky vstoupí i Zeman. „Až bude jmenovat jednotlivé ministry, bude se jich ptát na jejich názor a zcela jistě jim dá nějaké doporučení,“ očekává. Jaké, to ale neví.

Druhým důvodem pro schůzku s prezidentem byla dle slov Filipa otázka, která prý po volbách opětovně vyvstala, a to, zda se i po všech těch peripetiích stále uchovává parlamentní charakter republiky. „Nabídl jsem, aby prezident pozval všechny předsedy politických stran. Souhlasil, pozve prý každého, kdo ho o schůzku požádá,“ uvedl.

Hanáková spáchala podvod na občanech

Je dle něj totiž nutné, aby předsedové jednotlivých politických stran komunikovali tak, aby naplňovali ústavní principy, které v poslední době bývají velmi zpochybňovány. „Navíc tak nemůže docházet k dezinterpretacím jako u schůzek jen dvou předsedů. Je podstatné, že občané vědí, že parlamentní demokracie zůstává zachována,“ míní Filip.

Hospodářské noviny nedávno informovaly o tom, že KSČM v podstatě přejala majetek po KSČ, a tedy i ten, který patřil před rokem 1948 církvím. Filip to však označil jako nesmysl. „KSČ byla vyvlastněna bez náhrady a všechen majetek má nyní stát, toho se ptejte, kde ten majetek nyní je. A příslušný redaktor ať si nastuduje fakta,“ rozohnil se a opřel se do bývalé ministryně kultury Aleny Hanákové za to, že ona nikdy nezveřejnila seznam vydávaného majetku. „To byl velký podvod na občanech,“ obvinil jí Filip.

 

reklama

autor: nem

Ing. Miroslav Balatka byl položen dotaz

Můžete definovat, co je dezinformace?

Všichni o nich mluví, ale co to přesně je? Třeba za covidu jsme byly svědky toho, jak se měnilo, co je pravda a co dezinformace

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„To jste neměli vědět.“ Fiala v centrále CIA. Toto vyplavalo z minulosti

21:40 „To jste neměli vědět.“ Fiala v centrále CIA. Toto vyplavalo z minulosti

Když na jaře 2019 zavítal Andrej Babiš coby premiér do sídla CIA, vzbudilo to rozruch. Vyjádřila se …