Filip se Sobotkou prý společně řešili podporu nové vládě

14.07.2013 10:19

Vzhledem k tomu, že strany bývalé vládní koalice nechtějí pro rozpuštění sněmovny zvednout ruku, sociální demokraté a komunisté řeší, jak dál postupovat. Novinky.cz informují, že právě proto se v úterý tajně sešli šéf komunistů Vojtěch Filip s předsedou ČSSD Bohuslavem Sobotkou. Ze schůzky vyplynulo, že obě levicové strany zváží za určitých podmínek podporu vládě Jiřího Rusnoka.

Filip se Sobotkou prý společně řešili podporu nové vládě
Foto: Hans Štembera
Popisek: Ve volebním štábu KSČM bylo veselo

„Potvrzuji, že jsem se v úterý odpoledne setkal s předsedou ČSSD Bohuslavem Sobotkou. Vyměnili jsme si informace o tom, jak hodnotíme situaci vzniklou se jmenováním vlády, a řešili jsme postup týkající se rozpuštění sněmovny,“ přiznal včera Filip Právu. Ve hře je i varianta podpory Rusnokovy vlády s cílem zabránit návratu bývalé vládní koalice k moci. Filip potvrdil, že o této možnosti se Sobotkou hovořil.

KSČM má ale podmínky

Podle Filipa bude mít jeho strana v případě podpory Rusnokova kabinetu podmínky. Novinky.cz píší, že KSČM požaduje prorůstový státní rozpočet na příští rok, řešení situace v čerpání evropských fondů a také to, aby vláda byla jen dočasná do předčasných voleb. Šlo by prý o toleranci kabinetu. „Soc. dem. spěje k tomuto názoru, že by zvážili podmínky tolerance vlády,“ popsal rozhovor se Sobotkou Filip.

Pokud prý jde o předčasné volby, podle Filipa by se mohly konat v říjnu. „Znovu by se navrhl termín hlasování o rozpuštění sněmovny,“ vysvětlil lídr KSČM. Novinky.cz však připomínají, že by záleželo na ODS nebo TOP 09, zda by tento návrh levice podpořily. K rozpuštění sněmovny je třeba 120 hlasů.


 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: dkr

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Pekarová slíbila šetřit. Ale poslanci prolétali miliony. Na „setkání s výbory“

16:57 Pekarová slíbila šetřit. Ale poslanci prolétali miliony. Na „setkání s výbory“

Japonsko a Singapur, Korea, Mexiko a Paraguay. To byly nejnákladnější cesty výborů Poslanecké sněmov…