Filip se Zaorálkem se pohádali kvůli Ukrajině. Moderátor debatu rázně ukončil

21.03.2014 22:51

Páteční podpis politické části asociační dohody mezi EU a Ukrajinou kritizoval v pořadu Události, komentáře předseda KSČM Vojtěch Filip. Podle jeho názoru se měla dohoda podepsat až s vládou, která by vzešla z parlamentních voleb. Naopak ministr zahraničí Lubomír Zaorálek (ČSSD) podpis dohody vítá, EU podle něj musí jednat s vládou, která nyní na Ukrajině je.

Filip se Zaorálkem se pohádali kvůli Ukrajině. Moderátor debatu rázně ukončil
Foto: Hans Štembera
Popisek: Vojtěch Filip

Anketa

Kdybyste bydleli na Krymu, jak byste hlasovali v referendu?

hlasovalo: 9473 lidí
Ministr zahraničí k tomu dodal, že podpisem dohody EU dává najevo, že není v současném světě možné používat násilí ke změnám hranic.

Dnes podepsaný text politické části asociační dohody podle Zaorálka předpokládá, že ukrajinská vláda uspořádá koncem května prezidentské volby, že vyšetří nedávné zločiny, že udělá vše pro ochranu národnostních menšin a po celém území zajistí fungující státní správu. Nový prezident by pak zemi dovedl k parlamentním volbám.

Šéf KSČM Filip namítal, že podpisem dokumentu jdou evropští politici do velkého rizika, protože podepsali dohodu s někým, „kdo neovládá situaci v celé zemi“.

Zaorálek oponoval tím, že současná vláda byla zvolena parlamentem, který byl v posledních volbách legitimně zvolen. Filip ale kontroval tím, že například ukrajinští komunisté, kteří prý mají v zemi silnou pozici, nemohou do parlamentu přijít, protože jim kvůli tomu bylo vyhrožováno. Navíc jim byly vykradeny stranické sekretariáty. Filip také poukázal na příklad z nedávné minulosti, kdy po vstupu rakouské strany Svobodných do vlády „EU udělala distanc“, v případě Ukrajiny jí extrémní síly v tamní vládě ale nevadí.

Zaorálek přiznal, že „vad“ na Ukrajině je celá řada, i že tam jsou „extrémy“, nicméně „nemůžeme ovlivnit politickou realitu na Ukrajině“ a je prý nutné jednat s vládou, která byla parlamentem zvolena.

EU zajistí Ukrajině 500 milionů, ale Rusko nabízelo 15 miliard

Ministr zahraničí také uvedl, že přechodné zrušení cel na dovoz ukrajinského zboží do zemí EU by Ukrajině přineslo 500 eur. Ministr zároveň mírnil obavy, že by náš trh byl zaplaven levným ukrajinským zbožím. Podle něj totiž Ukrajina není schopná tak rychle zvýšit produkci.

Nad tím však Vojtěch Filip jen nesouhlasně zakroutil hlavou a pohotově reagoval, že původní nabídka pomoci ze strany Ruska, o které jednal ještě Viktor Janukovyč, by předpokládala pro Ukrajinu nikoli 500 milionů, ale 15 miliard eur. Oba politici chtěli s očividným zápalem v zostřené diskusi pokračovat, moderátor Martin Veselovský je ale rázně utnul slovy, že „touto větou debata končí".

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

Ukrajina (válka na Ukrajině)

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

autor: vam

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

To si to ČT zase podělala. Seriál Stíny v mlze viděl, kdo neměl

10:21 To si to ČT zase podělala. Seriál Stíny v mlze viděl, kdo neměl

„Konečně se lidi chytili a začínají se pěkně udávat. Napráskali řezníka, co nadával na Ukrajince, a …