Filip se naštval na Babiše kvůli nouzovému stavu

16.02.2021 11:28

V lednu komunisté zvedli ruku pro prodloužení nouzového stavu pod podmínkou, že premiér Andrej Babiš otevře lyžařské areály a postupně i školy. Šéf hnutí ANO Babiš to slíbil a nesplnil. V únoru proto KSČM Babišovi vzkázala, že už pro prodloužení nouzového stavu ruku nezvedne. Sněmovna skutečně pokračování nouzového stavu neschválila, ale Babiš poslance obešel a dohodl se na vyhlášení nouzového stavu s hejtmany. V tu chvíli předseda KSČM Vojtěch Filip vypěnil.

Filip se naštval na Babiše kvůli nouzovému stavu
Foto: Radmila Zemanová-Kopecká
Popisek: Vojtěch Filip - předseda Ústředního výboru KSČM

Když se Andreji Babišovi nepodařilo vyjednat podporu nouzového stavu ve Sněmovně, vyrazil za hejtmany a s jejich pomocí nouzový stav prodloužil o dalších 14 dní.

Anketa

Kdo by byl lepší předseda ČSSD?

12%
65%
hlasovalo: 11553 lidí

Vojtěch Filip se kvůli tomu pořádně rozčílil.

„Sněmovna ve čtvrtek vyslovila s dalším prodloužením nouzového stavu nesouhlas a nouzový stav tak skončil v neděli úderem půlnoci. Vláda do poslední chvíle takový vývoj nepředpokládala, na návrhy opozice nepřistoupila, kompromis nehledala, k minulým slibům se nehlásila a ani nepřipravila žádnou náhradní, záložní variantu. Po údajné konzultaci s vládními a ministerskými právníky zvolila cestu 'účel světí prostředky‘, a to bez ohledu na skutečnost, že zvolený postup není souladný s ústavou ani právním řádem,“ uvedl Filip v prohlášení zaslaném serveru ParlamentníListy.cz.

Premiérovi Babišovi připomněl, že Česká republika je parlamentní republikou a vláda se musí zodpovídat Parlamentu. Šéf hnutí ANO ale Parlament obešel a to bylo podle Vojtěcha Filipa nepřijatelné, protože pokud si vláda vyhlásí nouzový stav jen těsně poté, co to znemožní Sněmovna, parlamentní kontrola vlády ztrácí v tu chvíli smysl.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

koronavirus

Více aktuálních informací týkajících se COVID-19 naleznete na oficiálních stránkách MZ ČR. Přehled hlavních dezinformací o COVID-19 naleznete na oficiálních stránkách MV ČR. Pro aktuální informace o COVID-19 můžete také volat na Informační linku ke koronaviru 1221. Ta je vhodná zejména pro seniory a osoby se sluchovým postižením.

Zcela jiné informace o COVID-19 poskytuje například Přehled mýtů o COVID-19 zpracovaný týmem Iniciativy 21, nebo přehled Covid z druhé strany zpacovaný studentskou iniciativou Změna Matrixu, nebo výstupy Sdružení mikrobiologů, imunologů a statistiků.

autor: mp

Ing. Klára Dostálová byl položen dotaz

osobnosti ANO

Dobrý den, paní Dostálová, překvapil mě průzkum, podle kterého vás řada lidí nezná. Je pravdou, že já se o politiku dost zajímám a díky PL vás i znám. Ale napadá mě jedna věc, není chybou, že za ANO vystupují stále ti stejní? Babiš-Schillerová-Havlíček, občas vy nebo pan Nacher? Není potřeba, aby ge...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Protiústavní.“ Jana Zwyrtek Hamplová chce umlčení v Senátu hnát výš

21:30 „Protiústavní.“ Jana Zwyrtek Hamplová chce umlčení v Senátu hnát výš

Horní komora Parlamentu se rozhodla sněmovní verzi novely občanského zákoníku ohledně uzavírání part…