Filip se před novináři naštval na Sobotkův kabinet

18.02.2014 10:12

Předseda KSČM Vojtěch Filip na tiskové konferenci ve sněmovně oznámil, že komunisté v hlasování o důvěře nepodpoří kabinet Bohuslava Sobotky. Zůstanou v jednacím sále, ale zdrží se hlasování. Komunistům vadí, že v programovém prohlášení například chybí závazek vytvořit státní banku a někteří ministři prý nejsou zárukou, že budou naplněny sliby z programu nové vlády.

Filip se před novináři naštval na Sobotkův kabinet
Foto: Hans Štembera
Popisek: Vojtěch Filip, předseda KSČM

Anketa

Má být Marta Semelová trestně stíhána za výroky o vině dr. Horákové?

25%
75%
hlasovalo: 16456 lidí

Vojtěch Filip sdělil, že se ve straně velice důkladně zabývali programovým prohlášením Sobotkovy vlády a dospěli k závěru, že svou důvěru vládě nedají. Zvolili možnost zdržet se hlasování. Sál tedy neopustí.

Při studiu programového prohlášení se prý objevila skepse, a to zejména kvůli tomu, že některé body prohlášení vůbec neobsahuje. To může vést podle Filipa k další deziluzi občanů. Předseda komunistů se rozčílil zejména proto, že v programu není závazek vytvoření banky, která by byla v rukou státu. „To zcela postrádám v programovém prohlášení,“ řekl Filip a pokračoval: „Úplně mě zarazilo, že tam není žádná zmínka o spolupráci s Asociací krajů. Tedy o komunikaci mezi centrem a kraji.“ To si podle Filipa doposud nedovolila žádná vláda.

Důvěru vládě podle Filipa nejde dát nejen kvůli programovému prohlášení, které obsahuje méně konkrétních bodů než koaliční smlouva, ale i kvůli personálnímu obsazení vlády. Podle Filipa tam jsou osoby, které nezaručují ani plnění těch slíbených kroků. „Je evidentní, že ve vládě jsou lidi, kteří nezaručují, že budou ty dobré kroky z programu naplněny.“ Podle předsedy KSČM jde například o lidoveckého ministra zemědělství Mariana Jurečku.

Na druhou stranu prý KSČM oceňuje alespoň některé sociální přísliby z programu. KSČM přece jen zaznamenala zlepšení oproti pravicovým vládám.

Komunističtí poslanci vystoupí ve sněmovně k jednotlivým bodům programu

Na tiskové konferenci vystoupil i předseda poslaneckého klubu KSČM Pavel Kováčik. „Poslanci a poslankyně KSČM důkladně diskutovali o programu vlády. Programové prohlášení je však obecnější než koaliční smlouva. Trochu to pro nás ztrácí důvěryhodnost. KSČM hodlá důsledně kontrolovat ty body, které jsou blízké programu komunistů,“ uvedl Kováčik k programu a potvrdil, že komunističtí poslanci se zdrží hlasování o důvěře.

Vláda podle Kováčika není levicová, protože alespoň dvě z koaličních stran nejsou levicové. Vláda prý také nepotřebuje podporu komunistů, protože si ji zajistí svými koaličními poslanci. Poslanci KSČM dnes ve sněmovně vystoupí a vyjádří se k jednotlivým bodům programu.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: dkr

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

16:50 Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

V Bruselu se začátkem týdne konala Konference o národním konzervatismu (NatCon), tu se bruselské úřa…