Filip se v ČT pořádně rozčílil: Neuvěřitelné ponížení českého národa!

11.09.2016 13:13

Místopředseda vlády Pavel Bělobrádek (KDU-ČSL) a šéf komunistů Vojtěch Filip se do sebe pustili v nedělních Otázkách Václava Moravce České televize. Stálo to za to. Přišla řeč na ruskou špionáž v Česku, rozdílné i společné zájmy USA a EU, ale také na možnou spolupráci různých politických stran např. ANO Andreje Babiše a komunistů.

Filip se v ČT pořádně rozčílil: Neuvěřitelné ponížení českého národa!
Foto: Hans Štembera
Popisek: Předseda KSČM Vojtěch Filip

V úvodu se pánové věnovali varovné zprávě BIS za rok 2015, ve které se praví, že v Česku jsou velmi aktivní ruští a čínští špioni. Podle Bělobrádka tomu vláda věnuje pozornost. Filip věří, že na našem území působí celá řada agentů. Nedomnívá se však, že by ruští agenti mohli dastabilizovat situaci v Česku vedením informační války. „Já si myslím, že ta informační válka se vede ze všech stran... Prostě je o nás zájem a my bychom to měli využít k tomu, že naši politiku povedeme všemi směry,“ doplnil Filip.  

Faktem ovšem je, že na ruské ambasádě v Česku pracuje velké množství lidí. Je jich mnohem více než na ambasádě USA, Číny, Francie a jiných zemí. Podle Bělobrádka nelze vyloučit, že je ruská ambasáda předimenzovaná a někteří tamní pracovníci působí jako agenti, ale prý je třeba si připomenout i to, jak pozitivně byl v Česku přivítán průjezd kolony NATO. Vliv Ruska v Česku z tohoto hlediska nelze přeceňovat.

MVDr. Pavel Bělobrádek, Ph.D., MPA

  • KDU-ČSL
  • originální osobnost, konečně,jako každý člověk
  • poslanec

Jelikož si dnes připomínáme patnácté výročí teroristického útoku v USA, ale i na dalších místech USA, pánové se věnovali také otázce války s terorismem. Podle šéfa komunistů svět rozhodně není bezpečnějším místem, než byl před 11. zářím. Dobře je to vidět na příkladu Sýrie.       

„Já jsem byl v Sýrii v roce 2006 a byl to ten nejtolerantnější stát, jaký jsem kdy viděl. A v roce 2011 jsem skoro nemohl uvěřit tomu, co jsem tam viděl. Spojené státy otevřeně přiznávají, že budou podporovat ty umírněnější muslimy, které pak najdeme v organizaci Al-Nusra," konstatoval Filip. Ani zpráva zveřejněná o tom, co se stalo, neříká úplně všechno a myslím si, že si budeme muset ještě dlouho počkat, než se dozvíme pravdu o 11. září 2001," pokračoval. Účast Česka ve válce v Iráku v roce 2003 Filip považuje za špatnou.

Měli bychom si prý také uvědomit, že zájmy Evropy a Spojených států se často velmi rozcházejí. Žádná euroatlantická civilizace neexistuje. Zájmy USA a EU jsou naprosto rozdílné," rozohnil se v Moravcově studiu Filip. Ukázal to i krach transatlantické smlouvy o volném obchodu EU a USA.

Bělobrádek nabídl jiný pohled. „Naše účast ve válce s terorismem byla správná," konstatoval na adresu operace v Iráku z roku 2003. I s tím, co víme dnes, by byl prý pro to, aby se koalice zformovala a přistoupila k operaci v Iráku. Pokud jde o zmiňovanou euroatlantickou civilizaci, tak ta podle českého vicepremiéra existuje a spojuje ji obrana lidských práv.

V tu chvíli si však znovu vzal slovo Filip a spustil další kanonádu. „Jestliže byla předchozí vláda pravice vládou korupce. Tak tato vláda je symbolem podřízenosti. Stačí se podívat, co dělal ministr Herman na sjezdu Sudeťáků. Je to neuvěřitelné ponížení pro český národ," vypálil šéf komunistů.

Vládní lavírování se podle šéfa komunistů dobře ukazuje např. na tom, že sociální demokraté stojí o to, aby bylo obnoveno proplácení nemocenské v prvních třech dnech nemoci, ale koaliční lidovci to odmítají. Filip podle vlastních slov nechápe proč. Po příštích volbách by se ale mohla situace změnit. Komunisté jsou prý připraveni vyjednávat s každým, komu voliči dají důvěru a pokud ji dostane Andrej Babiš, bude Filip ochoten jednat i s ním. Stojí přitom za pozornost, že ani Babiš v rozhovoru pro časopis Týden nevyloučil povolební vyjednávání s komunisty na půdě sněmovny. Sluší se dodat, že letos nás čekají krajské a senátní volby, zatímco řádné volby sněmovní proběhnou na podzim 2017.

"Ne vždycky, když je něco nové, tak to ještě nemusí být změna k lepšímu, ale i k horšímu. Víte, my jsme na vládě také často přehlasováváni, ale bereme to jako demokracii, nebrečíme kvůli tomu, oni kvůli tomu brečí," rýpl si do Andreje Babiše Bělobrádek.

Nijak zvlášť však nešetřil ani komunisty. Je totiž přesvědčen, že přišel čas, aby na úrovni krajů skončily rudooranžové koalice, které prý kraje nikam neposunuly. S tím však Filip důrazně nesouhlasil. Stačí se prý podívat na to, že komunistický hejtman Ústeckého kraje Oldřich Bubeníček dokázal přilákat firmu Nexen do průmyslové zóny u Žatce. Práci by tam mohlo získat až 1 500 lidí. Takto velkého investora předchozí hejtmani do kraje nepřivedli.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Půlku vám sežerou. Český řidič po natankování uvidí rudě

11:12 Půlku vám sežerou. Český řidič po natankování uvidí rudě

Ceny pohonných hmot za poslední měsíc rostou a rostou. Pojďme se podívat, proč tomu tak je, zda se r…