Filip si dnes stěžoval Zemanovi na ministry. Shodli se u Petříčka, nikoli však u Ťoka

06.02.2019 20:40

Předseda KSČM Vojtěch Filip informoval prezidenta Miloše Zemana o tom, že není spokojen s prací ministrů dopravy Dana Ťoka (za ANO) a zahraničí Tomáše Petříčka (ČSSD). Filip to řekl ČTK po dnešní schůzce s prezidentem na Hradě. Podle něho Zeman není spokojen jen s ministrem zahraničí.

Filip si dnes stěžoval Zemanovi na ministry. Shodli se u Petříčka, nikoli však u Ťoka
Foto: Hans Štembera
Popisek: Vojtěch Filip

„Pan prezident vyslovil nespokojenost s prací pana Petříčka, tam jsme se shodli, u pana Ťoka měl jiný názor než já,“ uvedl předseda KSČM, která ve Sněmovně toleruje menšinovou vládu hnutí ANO a sociální demokracie.

Komunisté kritizují Ťoka dlouhodobě, naposledy kvůli prosincovému kolapsu na opravovaném úseku dálnice D1 na Vysočině. V případě Petříčka se KSČM nelíbil jeho postoj k rusko-ukrajinskému konfliktu v Azovském moři a k novému ukrajinskému zákonu, který rozšiřuje řady ukrajinských válečných veteránů o někdejší banderovce.

Premiér Andrej Babiš (ANO), který už dřív zmínil možnost rekonstrukce vlády, se za Ťoka staví. Ministerský předseda ale připouští, že má rezervy v komunikaci s veřejností. Za Petříčkem zase stojí ČSSD, přičemž podle koaliční smlouvy musí případnou výměnu ministra schválit předseda strany, která člena vlády nominovala.

Filip seznámil Zemana také s výsledky své cesty do Číny, kterou navštívil v polovině ledna. Předseda KSČM uvedl, že byl v Číně kvůli rozšíření spolupráce při výrobě malých dopravních letadel. „Čínské úřady v centru i v regionu potvrdily, že mají o spolupráci dál zájem,“ řekl.

Se Zemanem Filip mluvil i o zahraničních věcech. Jako místopředseda Sněmovny, jak uvedl, se brzy setká se svým protějškem v horní komoře Milanem Štěchem (ČSSD) kvůli koordinaci parlamentních zahraničních cest.

reklama

autor: čtk

Ing. Patrik Nacher byl položen dotaz

vedení

Pane Nachere, jste hodně výrazná osobnost a jako jeden z mála z ANO máte podle mě i schopnost se domluvit i s ostatními stranami. Proč tento váš potenciál nevyužijete a nekandidujete do vedení? Nebo to není podle vás možné, když je tam Babiš a jeho nejvěrnější? Podle mě je škoda, že vedení ANO není ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Už se perou! Před volbami je v komisi dusno. „Uršula“ má problém

8:21 Už se perou! Před volbami je v komisi dusno. „Uršula“ má problém

Ani nenastoupil. Německý europoslanec Markus Pieper měl reprezentovat v EU malé a střední podniky. J…