Filip v rozhlase prozradil, za jakých podmínek by komunisté mohli tolerovat Babišovu vládu

26.10.2017 17:38

Moderátorka Marie Bastlová přivítala ve čtvrtečních Dvaceti minutách Radiožurnálu Českého rozhlasu šéfa komunistů Vojtěcha Filipa. KSČM si ve sněmovních volbách prošla totálním debaklem. Jak se k tomu postaví? Prý možná i tak, že budou tolerovat menšinovou vládu Andreje Babiše (ANO). Ale jen za určitých podmínek...

Filip v rozhlase prozradil, za jakých podmínek by komunisté mohli tolerovat Babišovu vládu
Foto: Daniela Černá
Popisek: Předseda KSČM Vojtěch Filip

Filip hned na úvod zdůraznil, že komunisté sice vedou jednání s Andrejem Babišem (ANO) jako s vítězem voleb, ale jen a pouze o složení sněmovny. „Tato jednání pro nás mají smysl,“ uvedl Filip. Obratem však dodal, že jednání o vládě nemá pro komunisty sebemenší smysl. „Budeme určitě požadovat, aby naši poslanci byli ve všech výborech, abychom měli důstojné zastoupení ve sněmovně,“ doplnil ještě. 

„Já nevidím žádný důvod jít do vlády s Andrejem Babišem. My jsme autentická levice. Jsme nejmasovější stranou v České republice a neúčast ve vládě nás nijak neohrožuje,“ řekl Filip. Komunisté se ale budou bavit také o tom, zda by Babišovu vládu netolerovali. „My čerpáme ze zkušeností francouzských komunistů, kteří na tom prodělali, když vstupovali do vlády. Jinou zkušenost mají portugalští soudruzi, kde ta tolerance vlády ze strany komunistů je a zatím je to ve prospěch občanů Portugalska,“ předestřel svůj názor Filip.

Komunisté hodlají prosadit především zákon o obecném referendu. Kromě toho bude na stole otázka zdanění církevních restitucí. Komunisté by také rádi debatovali o změně daňové struktury v Česku. O případných podmínkách tolerance ale budou komunisté teprve podrobně debatovat mezi sebou. Celkově odhaduje, že se zrodí menšinová vláda Andreje Babiše, kterou by mohla podporovat ODS, ČSSD nebo KDU-ČSL. Podpora KSČM či SPD Tomia Okamury je prý až další v pořadí.

Tomio Okamura

  • SPD
  • Předseda hnutí Svoboda a přímá demokracie (SPD)
  • poslanec

Pokud jde o situaci uvnitř KSČM, Filip si je prý vědom toho, že strana jako celek ve volbách neuspěla, ale to neznamená, že by se chtěl ihned vzdát své funkce. Místopředseda KSČM Josef Skála sice naznačuje, že by to měl udělat, ale Filip tento nápad smetl ze stolu. Kdyby měl kvůli volbám rezignovat předseda, tak by to podle Filipa měl učinit také místopředseda Skála, který je také součástí vedení a za volební neúspěch nese podle Filipa také spoluzodpovědnost.

PhDr. Josef Skála, CSc.

  • KSČM
  • historik, publicista a editor revue Střípky ze světa
  • mimo zastupitelskou funkci

Ukázalo se prý navíc, že konzervativní nebo neostalinistický proud, který ve straně reprezentovali Marta Semelová či Josef Skála, mezi voliči nerezonuje. Ani Skála, ani Semelová se do sněmovny nedostali.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

Mgr. Karel Krejza byl položen dotaz

Naše obrana

Jak bude ČR dál podporovat Ukrajinu, když jsou naše zásoby vyčerpány (tvrdí to Černochová)? A kde se najednou vzaly finance na nákup další munice? Zajímalo by mě taky, nakolik jsme zásobeni sami pro sebe a jestli máme vůbec dost velkou armádu (asi ne, když se uvažuje o obnovení povinné vojny)? Proto...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

15:02 „Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

Premiéru Fialovi prý prošla další lež, tentokrát k jeho cestě do USA za prezidentem Bidenem. Ve svém…