Film o Baarové pomíjí nacistické hrůzy, vyčítá německá kritika

22.01.2016 12:08

Jako snímek, který si všímá jen života meziválečných hvězd a pomíjí hrůzy nacistické vlády, hodnotí německé recenze nový film českého režiséra Filipa Renče Lída Baarová, věnovaný české filmové hvězdě a její milostné pletce s nacistickým ministrem propagandy Josephem Goebbelsem. Některé scény podle nich vyznívají spíš jako parodie než jako součást životopisného filmu.

Film o Baarové pomíjí nacistické hrůzy, vyčítá německá kritika
Foto: Hans Štembera
Popisek: Prezident republiky Miloš Zeman se zúčastnil slavnostního večera u příležitosti premiéry filmu režiséra Filipa Renče „Lída Baarová“. Vlevo Fawad Nadri, producent filmu

Deník Sächsische Zeitung cituje Renče, že chtěl natočit milostný film. Podle listu přitom režisér zanedbává historické okolnosti. "Nadcházející hrůzy nacistického teroru se dotýkají blyštivého světa hvězd a mocných jen okrajově. Baarová tak nerozumí, proč její kolegyni zakázali hrát a Goebbels se jen zmíní o tom, že to byla Židovka," uvedl list.

Jako absurdní moment na hranici parodie působí podle listu filmová scéna, kdy ministra propagandy dožene k pláči nacistický vůdce Adolf Hitler, který mu zakáže pokračovat ve vztahu s Baarovou. Deník podotýká, že na středeční premiéře filmu v Praze se při této scéně ozýval z publika smích.

Německé deníky citují z českých recenzí

Deník Trierischer Volksfreund vyjadřuje i pochyby o historické hodnověrnosti toho, že se Baarová do Goebbelse skutečně zamilovala. "Joseph Goebbels rozhodně nebyl Georgem Clooneym své generace. Byl malý, hubený a tělesně postižený. Jeho pravá noha byla deformovaná, takže kulhal. To mu později vyneslo přezdívku Kozel z Babelsbergu," píše list a vyjadřuje přesvědčení, že Baarová u ministra propagandy spíš hledala způsob, jak dále posunout svou kariéru.

Německé deníky také citují z českých recenzí, které film označují za romanci určenou pro export. "Jestli film přijde i do Německa, ale zatím není jasné. Kdo si tu ještě pamatuje na Lídu Baarovou?" ptá se Trierischer Volksfreund.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: čtk, mp

PhDr. Olga Richterová byl položen dotaz

Porodnost

Dobrý den, píšete, co chcete dělat pro zvýšení porodnosti, ale nezapomínáte, že jste už více jak dva roky ve vládě? Co jste zatím pro rodiny udělali? Vždyť i to navýšení rodičovské je nedostatečné a navíc diskriminující. A co je vlastně podle vás hlavní příčinou klesající porodnosti? Koukám, že neod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

15:02 „Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

Premiéru Fialovi prý prošla další lež, tentokrát k jeho cestě do USA za prezidentem Bidenem. Ve svém…