Filosof od zelených varuje před antikomunisty. Dělají prý z demokracie děvku kapitalismu

28.09.2013 14:49

S blížícími se volbami opět vyvstává otázka, zda se na budoucí vládě mohou podílet i komunisté. Před jejich rostoucím vlivem varují zejména pravicové politické strany. Do záležitosti se vložil Martin Škabraha, filozof a lídr kandidátky Strany zelených v Olomouckém kraji. Na svém profilu na Facebooku uvedl, že popularita ostrakizovaných komunistů signalizuje zásadní spor o "vytunelovaný" charakter polistopadové éry.

Filosof od zelených varuje před antikomunisty. Dělají prý z demokracie děvku kapitalismu
Foto: Hans Štembera
Popisek: Předseda Strany zelených Ondřej Liška

„Jestliže tento spor popřeme, nezmizí; naopak se stane o to větším nebezpečím. Přistoupíme-li na hru antikomunistů, uděláme z demokracie ‚děvku kapitalismu‘ (B. Horyna), která všemožně diskredituje jeho kritiky," poznamenal.

Komunismus podle jeho názoru existuje dvojí. Tím prvním je prý radikální vize spravedlivé společnosti, která plodí kritiku kapitalistického přesvědčení o přirozenosti honby za ziskem a soukromého vlastnictví výrobních prostředků. „Tím druhým komunismem se stává totalitní režim, který nevraždil milióny lidí pro jejich údajnou špatnost, ale byl to schopen dělat pro jejich vlastní dobro (je v tom kus křesťanství a jeho víry v převýchovu a nesmrtelnou duši); tento komunismus odmítl svébytnost historických lidských společenství, pokusil se člověku vnutit globální vizi beztřídního světa a spolu s rozoráním mezí na polích zničil i etické meze vlastní moci,“ míní Škabraha.

Je proto přesvědčený, že komunismus v pravém slova smyslu by se měl zachovat, avšak „druhý komunismus“ by lidé měli odsuzovat jako karikaturu prvního. „Není náhodné, že se zrodil v odlidštěném prostředí nezkroceného kapitalismu; z jistého hlediska je jeho morální externalitou, nezamýšleným vedlejším produktem, svědectvím a svědomím,“ dodal.

Levice musí splatit dva dluhy

Domnívá se, že před českou levicí leží dva dluhy, jejichž splácení musí jít ruku v ruce. Za prvé je prý zapotřebí zbavit se antikomunismu jako charakteristického rysu polistopadové éry. „Zločiny komunismu patří, je-li to ještě možné, soudům - a pak zejména historikům a spisovatelům. Dělat z nich politikum znamená jen odvádět pozornost od skutečných problémů doby,“ zdůraznil Škabraha.

A za druhé je podle něj třeba spolupracovat s progresivními silami uvnitř komunistické strany a vyvíjet vytrvalý tlak na to, aby překonala svou skanzenovitou rétoriku, někdy schovávanou za Svátek práce či oslavy konce války, jindy prý však nepokrytě normalizační. „Oddělení komunistické vize od symbolů sovětského impéria je nutným předpokladem návratu této vize ze zajetí v říši Zla, kam byla po roce 1917 unesena,“ podotkl.

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: nem

Mgr. Bc. Vít Rakušan byl položen dotaz

Jak můžete někoho obvinit bez důkazů?

Vaše vláda nálepkuje dost často, vy hlavně a chcete bojovat proti dezinformacím, ale jdete podle vás příkladem? Je podle vás v pořádku, že někoho obviníte a pak nejste schopný u soudu říci, na základě čeho a svá obvinění doložit? A omluvíte se SPD nebo se odvoláte? https://www.parlamentnilisty.cz/p...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

18:22 Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

Jak ovlivní balík pomoci z USA a nové mobilizační předpisy pro Ukrajince vývoj rusko-ukrajinského ko…