Filozof Roger Scruton zemřel. Kritizoval Sorose, nadávali mu za to

12.01.2020 21:02

Ve věku pětasedmdesáti let v neděli podlehl boji s rakovinou britský konzervativní filozof, estetik, politolog, spisovatel a hudebník Sir Roger Scruton. Scruton byl nositelem medaile Za zásluhy, kterou obdržel od prezidenta Václava Havla za svou podporu disidentů. Významně se u nás podílel například na činnostech tzv. podzemní univerzity. U příležitosti 30. výročí sametové revoluce mu byla v listopadu 2019 Jaroslavem Kuberou udělena Stříbrná pamětní medaile Senátu.

Filozof Roger Scruton zemřel. Kritizoval Sorose, nadávali mu za to
Foto: Twitterový účet @pkfsvuk
Popisek: Sir Roger Scruton

Úmrtí myslitele v neděli oznámila jeho rodina. Píší, že významný filozof bojoval s rakovinou posledních šest měsíců. Úmrtí oznámila Scrutonova rodina v neděli. „Jeho rodina je na něj a všechny jeho úspěchy nesmírně hrdá,“ doplňují.

Bývalý poradce konzervativců se zapsal i do naší historie. Scruton hovořil plynně česky a v letech 1979 až 1989 se podílel na činnosti tzv. podzemní univerzity. Spolu s dalšími kolegy ze zahraničí též vedl bytové semináře v Praze, Brně a Bratislavě pro ty, jimž režim neumožnil studium na vysokých školách. Patřil i mezi zakladatele Vzdělávací nadace Jana Husa, která vznikla v britském akademickém prostředí a jejím cílem bylo podpořit československou neoficiální kulturu vysíláním expertů, grantovými stipendii a podporou samizdatu. Mezi jeho posluchače patřili kupříkladu politici Alexandr Vondra, Petr Fiala či Petr Pithart.

V roce 1985 byl z Československa vypovězen a vrátit se mohl po sametové revoluci v roce 1990.

Jako uznání jeho přínosu české vědě a vzdělanosti mu byl v roce 2004 k jeho šedesátým narozeninám udělen čestný doktorát Masarykovy univerzity v Brně. Prezident Václav Havel mu udělil medaili Za zásluhy.

V minulosti se vyjádřil o islamofobii, homofobii a antisemitismu, následně byl kvůli tomu odvolán z místa poradce britské vlády pro bydlení. Za odvoláním stál útok levicového týdeníku New Statesman, jehož redaktor George Eaton úmyslně zkreslil výroky Scrutona z rozhovoru, který s ním pořizoval. Dokonce si nafotil selfie s lahví šampaňského na oslavu toho, když Scruton komisi musel opustit. Fotografii umístil na Twitter, ale později ji smazal. Pak se prokázalo, že si vše vymyslel.

Eaton vytrhl Scrutonova slova o vlivu George Sorose v Maďarsku z kontextu, tak aby vyzněla antisemitsky, následně jej označil též za islamofoba a xenofoba.

V srpnu 2019 Scruton oznámil, že se léčí s rakovinou. Navštívil však i přesto opět Českou republiku a u příležitosti 30. výročí sametové revoluce mu byla v listopadu 2019 Jaroslavem Kuberou udělena Stříbrná pamětní medaile Senátu.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: rak

migrační pakt

Paní poslankyně mám tento dotaz. Je vůbec možné, aby ministr vnitra Rakušan schválil migrační pakt v Bruselu, aniž by to předtím projednala poslanecká sněmovna. Vy poslanci, které jsme si my občané zvolili, aby vedli a spravovali tuto zem, ku prospěchu nás občanů, kteří si vás platíme, přece nejde o...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Je mi z toho na zvracení. Politický analytik Baránek a jiní o fotce slovenského exministra obrany s českou „nánou“ Černochovou

4:46 Je mi z toho na zvracení. Politický analytik Baránek a jiní o fotce slovenského exministra obrany s českou „nánou“ Černochovou

„Přijde k většímu a staršímu bratrovi, protože tak se to tradovalo, a tak moc se mu chce dostat do a…