Finance a vnitro. Dva resorty, o které prý vzplála bitva

14.11.2013 17:36

Nejsou důležité posty, ale programová shoda. Toto opakují všichni politici vždy, když se sestavuje vláda. Deník E15 ale připomíná, že expremiér Petr Nečas (ODS) oslabil svou stranu, když silové resorty nechal koaličním partnerům, finance a diplomacii získala TOP 09, vnitro Věci veřejné. Předseda ČSSD Bohuslav Sobotka nechce dopadnout stejně a přetahuje se s ANO miliardáře Andreje Babiše o klíčové resorty.

Finance a vnitro. Dva resorty, o které prý vzplála bitva
Foto: Hans Štembera
Popisek: Bohuslav Sobotka

Andrej Babiš i další představitelé ANO dali opakovaně najevo, že stojí o řízení Ministerstva financí. Pakliže by na post šéfa státní kasy nemohl usednout samotný Babiš, např. kvůli chybějícímu negativnímu lustračnímu osvědčení, ANO je připraveno nabídnout nestraníka na funkci ministra. Mohl by se jím stát např. některý z ekonomů, který dnes zasedá v Radě ekonomických poradců hnutí ANO.

Kandidáta má však i Sobotka. Je jím člen dosud stínové vlády ČSSD Jan Mládek. Ten si sice nijak zvlášť nezískal srdce živnostníků, když o nich mluvil jako o parazitech, ale rozumí parametrům státního rozpočtu a byl by schopen ho připravit. Teprve čas ukáže, která strana v boji o tento zásadní resort zvítězí.

Kdo přijde místo Tejce?

Stejně ostrá jednání se dají očekávat i o Ministerstvo vnitra. I tady o něj usiluje uskupení ANO, ale v hledáčku ho mají také sociální demokraté. Je to totiž právě resort vnitra, který by sociálním demokratům umožnil v nemalé míře naplnit jejich předvolební slogan o fungujícím státě. Politici hnutí ANO mají představu o kandidátovi na resort vnitra, ale nechtějí ji prozradit.

Ve stínové vládě ČSSD byl stínovým ministrem vnitra pozdější „pučista z Lán“ Jeroným Tejc a není příliš pravděpodobné, že usedne ve vládě pod Sobotkovým vedením. Možným „náhradníkem“ by mohl být např. senátor František Bublan, který byl ministrem vnitra ve vládě Jiřího Paroubka. Šéfem vnitra by také mohl být někdejší policista Stanislav Huml. Ten zasedl v Poslanecké sněmovně již v roce 2010 za Věci veřejné, ale později se zařadil po bok sociálních demokratů.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

Ing. Klára Dostálová byl položen dotaz

migranti

Dobrý den, prohlášení Nerudové o migrantech jsem taky nepobral. Ale můj dotaz zní, zda se ví, kolik je v ČR aktuálně migrantů? A co si myslíte o migrantech z Ukrajiny? Máme je přijímat?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zdeněk Pohlreich zničil dnešní politiku. „Na plný kule...“

11:08 Zdeněk Pohlreich zničil dnešní politiku. „Na plný kule...“

„To, co mně na tom vadí nejvíc, je to, že tady někdo do tebe něco hustí na plný kule a snaží se tě p…