Financial Times varují: Jestli skončí Merkelová, rozpadne se EU

31.10.2015 18:47

List Financial Times poslal vážné varování německé kancléřce Angele Merkelové i Evropské unii. Merkelová prý může dopadnout stejně jako kdysi britská premiérka Margaret Thatcherová. Ta se zdála neporazitelná, dokud ji politicky nepopravila vlastní strana. A pokud německá kancléřka touto cestou opravdu padne, bude to znamenat rozklad Evropské unie.

Financial Times varují: Jestli skončí Merkelová, rozpadne se EU
Foto: Hans Štembera
Popisek: Angela Merkelová a Petr Nečas zavítali na půdu Právnické fakulty UK

Německá kancléřka Angela Merkelová se rozhodla otevřít náruč uprchlíkům. Doma i ve světě si za to zasloužila pochvalná slova, ale nejen je. Došlo i na kritiku a ta stále sílí. Dokonce už i mnozí členové Křesťanské demokracie, domovské strany Angely Merkelové, si dovedou představit donedávna cosi nemožného – pád vlastní kancléřky. S odvoláním na Financial Times o tom v češtině informoval server První zprávy.cz. Varovná slova pronesl analytik Philip Stephens.

„Podle Stephense se před krizí kancléřce dařilo udržet „promyšlenou, obezřetnou, koherentní“ politiku v Německu i v Evropě. Nicméně její rozhodnutí poskytnout přístřeší uprchlíkům v takovém počtu dalo Merkelové smrtelnou ránu. A pocit, že ztratila kontrolu nad situací, se zvyšuje, uvedl analytik. I to se můžete dočíst ve Financial Times.

EU teď tedy stojí před dilematem. Vyřešit uprchlickou krizi podle kancléřčiných not, nebo si napsat noty jiné, ale riskovat tak svůj konec. Kancléřka Merkelová totiž dosud v EU působila jako symbol politické stability. Byla schopná udržet různé zájmy členských států EU jakžtakž pohromadě. Pokud padne ona, zmíněné rozdíly se začnou prohlubovat.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

Ing. Klára Dostálová byl položen dotaz

migranti

Dobrý den, prohlášení Nerudové o migrantech jsem taky nepobral. Ale můj dotaz zní, zda se ví, kolik je v ČR aktuálně migrantů? A co si myslíte o migrantech z Ukrajiny? Máme je přijímat?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zdeněk Pohlreich zničil dnešní politiku. „Na plný kule...“

11:08 Zdeněk Pohlreich zničil dnešní politiku. „Na plný kule...“

„To, co mně na tom vadí nejvíc, je to, že tady někdo do tebe něco hustí na plný kule a snaží se tě p…