Finančník v LN varuje před privatizací České televize a Českého rozhlasu určitými skupinami

06.01.2017 18:12

Privatizace České televize a Českého rozhlasu začala, míní finančník Tomáš Hlaváč na serveru Lidovky.cz.

Finančník v LN varuje před privatizací České televize a Českého rozhlasu určitými skupinami
Foto: repro youtube, tan
Popisek: Logo ČT

Ve svém komentáři se Hlaváč zaměřil na diskuzi v Poslanecké sněmovně o předloženém návrhu několika poslanci ohledně způsobu výběru budoucích členů Rady České televize, a tudíž i výběru příštích šéfů veřejnoprávní televize. „Předkladatelům vadí, že občané mají doposud alespoň zprostředkovaný vliv na výběr členů rad veřejnoprávních médií, kteří jsou nyní jmenováni volenými poslanci Sněmovny, a rozhodli se tento vliv definitivně zlikvidovat tím, že by členy rady jmenovaly přímo některé, předem podle záhadného klíče vybrané, spolky,“ zmínil Hlaváč. Předvybráno je prozatím 22 spolků, jak Hlaváč konstatuje, škoda, že není uvedeno, kdo je pomáhal spoluvybírat.

„Dá se to ale poměrně snadno odvodit, protože z velké části se jedná o spolky, jejichž členové mají přímé napojení na penězovody trčící z České televize a Českého rozhlasu, u některých to jen není na první pohled vidět. Takto pečlivě vybraní zástupci spolků by tvořili dvě třetiny členů rad, politické strany zastoupené ve Sněmovně by jmenovaly zbytek. Co se stane, když se některá strana během volebního období rozpadne na dvě či více stran, návrh neřeší,“ konstatuje a dodává, že chuti přisát se na veřejnoprávní média se nelze divit. „Roční rozpočet veřejnoprávní televize a rozhlasu je devět miliard korun,“ dodal.

  • Původní text ZDE

„Ekonomický aspekt navrhované operace připomíná nejčernější scénáře divoké privatizace devadesátých let. S tím rozdílem, že tehdejší privatizátoři vždy nabídli za předmět privatizace alespoň nějakou částku. Ti dnešní jsou asertivnější a chtějí televizi i rádio úplně zadarmo,“ podotkl následně Hlaváč. 

Otázkou podle něj zůstává, jak plánují novodobí mediální mocipáni ovlivnit zpravodajskou a publicistickou orientaci veřejnoprávních médií. „Dá se předpokládat tlak na pozitivní a časté zpravodajství o patnácti poslancích, kteří novým šéfům, formou zmíněného poslaneckého návrhu, zlaté vejce přihráli. To by samo o sobě nebyla až taková tragédie. Horší by bylo, kdyby veřejnoprávní média, která dnes pracují na základě doktríny, že občana není třeba informovat, ale převychovat ve vzorného levicového liberála obdivujícího EU a menšinové chování všeho druhu a nenávidějícího Trumpa a Putina, ve svém drilu ještě přitvrdila,“ uzavřel. Jediné pozitivum spatřuje v tom, že do konce volebního období se to podle něj již nedá schválit.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vef

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

To si to ČT zase podělala. Seriál Stíny v mlze viděl, kdo neměl

10:21 To si to ČT zase podělala. Seriál Stíny v mlze viděl, kdo neměl

„Konečně se lidi chytili a začínají se pěkně udávat. Napráskali řezníka, co nadával na Ukrajince, a …