Financování zdravotnictví je nedostatečné, shodli se politici v ČT

30.03.2013 15:18

V pořadu Politické spectrum diskutovali o situaci ve zdravotnictví Josef Mrázek (Sdružení pacientů), Antonín Nechvátal (Strana zelených) a Jiří Veselý (KDU-ČSL). Shodli se na tom, že vláda nedělá správné kroky.

Financování zdravotnictví je nedostatečné, shodli se politici v ČT
Foto: Martin Kovář
Popisek: Chirurgický zákrok

“Já si myslím, že úhradová vyhláška je mimořádně špatný pokus o financování zdravotnictví,” uvedl Nechvátal. “V nedostatečnosti financování zdravotnictví se shodneme,” uvedl Mrázek s tím, že za problémy je jednoznačně odpovědné ministerstvo Leoše Hegera.

Podle Veselého jsou lékaři rozčileni hlavně tím, že nemohou poskytovat dostatečnou péči svým pacientům, nejde jim tedy primárně o jejich platové ohodnocení. Financování zdravotnictví je navíc pod průměrem OECD. “U nás je to 7 procent HDP, ve státech OECD 9, v Německu dokonce 11,” doplnil Veselý.

Velkým problémem je také deficit VZP. „Pokud nikdo nemá odvahu diskutovat o tom, jestli my, jako občané, jsme ochotni si platit více, je třeba přidat peníze na státního pojištěnce,“ myslí si Veselý.

Kritika se ozvala také kvůli snižování počtu lůžek nebo i rušení některých menších nemocnic. „Stát má prostě garantovat síť nemocnic,“ řekl k tomu Nechvátal. Postup státu je podle něj v tomto ohledu nekoncepční, na čemž se všichni hosté shodli.

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

reklama

autor: joh

Ing. Klára Dostálová byl položen dotaz

osobnosti ANO

Dobrý den, paní Dostálová, překvapil mě průzkum, podle kterého vás řada lidí nezná. Je pravdou, že já se o politiku dost zajímám a díky PL vás i znám. Ale napadá mě jedna věc, není chybou, že za ANO vystupují stále ti stejní? Babiš-Schillerová-Havlíček, občas vy nebo pan Nacher? Není potřeba, aby ge...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Protiústavní.“ Jana Zwyrtek Hamplová chce umlčení v Senátu hnát výš

21:30 „Protiústavní.“ Jana Zwyrtek Hamplová chce umlčení v Senátu hnát výš

Horní komora Parlamentu se rozhodla sněmovní verzi novely občanského zákoníku ohledně uzavírání part…