Fingerland: Rusové jsou naštvaní, že odešel Flynn. Pomáhal jim vyprávět Putinovu linii jako boj proti islámskému zlu. Teď vypadne Steve Bannon

15.02.2017 12:32

K rezignaci Michaela Flynna a vůbec k politice republikánského prezidenta USA Donalda Trumpa se na serveru Rozhlas.cz vyjádřil komentátor Jan Fingerland.

Fingerland: Rusové jsou naštvaní, že odešel Flynn. Pomáhal jim vyprávět Putinovu linii jako boj proti islámskému zlu. Teď vypadne Steve Bannon
Foto: donaldjtrump.com
Popisek: Donald Trump

„Rezignace Michaela Flynna je jen první zastávkou dlouhého procesu, v němž se americký prezident bude muset začít pohybovat v politice jinak, než dosud,“ konstatuje úvodem Fingerland. Jak dodává, o Flynnových kontaktech s Ruskem se mluvilo – měl zajistit hladké převzetí prezidentských otěží. „Postupně se však začaly objevovat informace, které Flynna stáhly dolů,“ dodal s tím, že nejvíce se mluví o jeho kontaktech s ruským velvyslancem, které se odehrály před Trumpovou inaugurací. 

„A jak přiznal, prý až dodatečně, možná s ním jednal i o odbourání sankcí uvalených na Moskvu za okupaci Krymu, ale nemůže si přesně vzpomenout. Prý nevylučuje, že viceprezidenta Pence o svých rozhovorech s ruským ambasadorem ‚omylem‘ neinformoval úplně,“ řekl Fingerland k Trumpovu exporadci.

Původní text ZDE.

Podle jeho slov jde o typický případ „damage control“, čili řízeného omezování škod, aby nebylo na zaměstnavatele vrženo špatné světlo.

„Náhle není jasné, jak a jak moc je vlastně Flynn s Putinovým režimem svázán a co všechno o něm Rusové vědí. Flynn zřejmě také přijal v Rusku peníze za přednáškovou činnost. Z Ruska se ostatně ozvaly po Flynnově odchodu velmi nespokojené zvuky, ne od prezidenta, ale od lidí z Dumy. S Flynnem odchází důležitý článek ruského pokusu převyprávět světovou politiku jako boj proti islámskému terorismu, v němž se Amerika a Rusko musejí spojit, Krym-Nekrym. Nejen u Ruska to vytváří novou nejistotu, zda a jak se změní politika Washingtonu vůči Rusku,“ podotkl Fingerland a domnívá se, že brzy v týmu poradců skončí také Steve Bannon.

Závěrem pak Fingerland konstatoval, že jednou ze zvláštností Trumpova stylu vládnutí je skutečnost, že Trump staví své spolupracovníky proti sobě. „Trump vyšel poměrně pochroumaný ze zatím neskončeného konfliktu kolem zákazu vstupu pro občany sedmi muslimských zemí, teď se přehoupl přes další karambol. Podle řady pozorovatelů to však určitě není poslední problém způsobený zvláštní personální politikou,“ uzavřel.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vef

Ing. Jana Bačíková, MBA byl položen dotaz

Jak dlouho myslíte, že vaše důchodová reforma vydrží?

Dobrý den, zajímalo by mě, k čemu je dobrá důchodová reforma, na které nepanuje mezi vládou a opozicí shoda? Protože co když se nějaká schválí a jiná (další) vláda, ji zase zruší? Myslíte, že to prospěje něčemu pozitivnímu? Proč je takový problém se dohodnout? Vy jste sice opozici k jednání přizvali...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Zachránit svět před komunisty, marxisty a fašisty“. Trump na dálku rozpálil Orbánovu konferenci

16:34 „Zachránit svět před komunisty, marxisty a fašisty“. Trump na dálku rozpálil Orbánovu konferenci

V Budapešti od čtvrtka již potřetí probíhá maďarská verze Konference konzervativní politické akce (C…