Finská politička citovala z Bible, v lednu jde k soudu na nenávist

26.12.2021 18:51

Finská exministryně a poslankyně za křesťanské demokraty Päivi Räsänenová sdílela citát z Bible a začátkem nového roku ji za to čeká soud, za „podněcování k nenávisti vůči menšině“. Spolu s ní je stíhán i finský luteránský biskup Juhana Pohjola, jenž vydal brožuru na stejné téma.

Finská politička citovala z Bible, v lednu jde k soudu na nenávist
Foto: Hans Štembera
Popisek: Biblí svatá

Räsänenová je obviněna z podněcování k nenávisti vůči menšině za to, že na sociální síti 17. června 2019 publikovala citát z Bible, který „pravděpodobně způsobí nesnášenlivost, pohrdání a nenávist vůči homosexuálům“.

  • Původní zdroj ZDE

Konkrétně citát z Bible zněl: „Proto je Bůh nechal na pospas nečistým vášním jejich srdcí, takže zneuctívají svá vlastní těla; vyměnili Boží pravdu za lež a klanějí se a slouží tvorstvu místo Stvořiteli – on budiž veleben na věky! Amen. Proto je Bůh vydal v moc hanebných vášní. Jejich ženy zaměnily přirozený styk za nepřirozený a stejně i muži zanechali přirozeného styku s ženami a vzplanuli žádostí jeden k druhému, muži s muži provádějí hanebnosti, a tak sami na sobě dostávají zaslouženou odplatu za svou scestnost,“ zněla formulace.

Räsänenová jej sdílela, když zpochybňovala luteránskou církev, která měla sponzorovat pochod Pride, a otázala se, zda je sponzorství slučitelné s Biblí.

V souvislosti s vydáním brožury „Jako muže a ženu je stvořil: Homosexuální vztahy napadají křesťanské pojetí humanity“, kterou politička sepsala, je stíhán i finský luteránský biskup Juhana Pohjola, který publikaci vydal.

Termín soudu je stanoven na 24. leden 2022. Räsänenové, která je vystudovaná lékařka a matka pěti dětí, hrozí pokuta, případně i trest odnětí svobody. Má být totiž obviněna i ze dvou dalších údajných trestných činů souvisejících s jejími komentáři v letáku z roku 2004 a v televizním programu z roku 2018.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: nab

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat
Tomio Okamura byl položen dotaz

Nemáte krátkou paměť?

Když se ohlédnete do naší minulosti, tak spousta lidí, včetně mužů raději emigrovala, než aby šla bojovat nebo se podřídili režimu. A myslím, že by se stejně zachovala řada lidí i teď a je to pochopitelné. Opravdu myslíte, že je to důvod k tomu ukončit podporu Ukrajině? A vy byste ty bojeschopné Ukr...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Ukrajina nás podvedla.” Plno sprostých slov z Británie. Vysoká místa

21:55 „Ukrajina nás podvedla.” Plno sprostých slov z Británie. Vysoká místa

„Co jsme od února 2022 naučili Putina? Jen to, že jsme banda totálně zas *aných vtipálků a klaunů,“ …