Finsko má novou premiérku s mnoha rekordy. Je jí 34 a pochází ze zvláštní rodiny

09.12.2019 22:31

Finsko bude mít nejmladší předsedkyni vlády na světě, je jí čtyřiatřicetiletá Sanna Marinová, jež by měla v čele finské vlády v úterý vystřídat premiéra Anttiho Rinneho, který z funkce ministerského předsedy v minulém týdnu odstoupil kvůli koaličnímu sporu. V čele současné koalice pěti stran tak budou nyní samé ženy, z nichž čtyřem je méně než pětatřicet let, píše server Lidovky.cz.

Finsko má novou premiérku s mnoha rekordy. Je jí 34 a pochází ze zvláštní rodiny
Foto: Screen Youtube
Popisek: Sanna Marin, premiérka Finska

Novou premiérku bude mít země v důsledku nedohody mezi zaměstnavateli a odboráři. Výsledek politických jednání ukázal, že do čela vlády nakonec zřejmě nastoupí Sanna Marinová, která byla v neděli zvolena svojí sociálnědemokratickou stranou jako kandidátka do čela kabinetu. Jinak bude dosavadní koaliční spolupráce pokračovat v původním formátu.

Marinová ve vládě­ Rinneho vykonávala úřad ministryně dopravy, předtím působila v komunální politice ve třetím největším finském městě Tampere. Do městské rady tam byla zvolena v roce 2012 a již o ­rok později, tedy ve 27 letech, se stala její předsedkyní. Budoucí premiérka se narodila v Helsinkách, má univerzitní vzdělání a pochází z „netradiční“ rodiny – vychovávala ji její matka, která dlouhodobě žije s partnerkou.

Premiér Antti Rinne se rozhodl v minulém týdnu rezignovat, jelikož mu jedna z koaličních stran, Finský střed, vypověděla důvěru. Předsedou vlády se stal v červnu 2019 poté, co dovedl svoji Sociálně demokratickou stranu Finska (SDP) k velmi těsnému vítězství ve volbách. Rinne se v listopadu dostal do potíží v souvislosti s vleklou stávkou poštovních zaměstnanců. Stávky však v zemi nekončí, v neděli vstoupili do stávky zaměstnanci několika klíčových odvětví.

reklama

autor: nab

PhDr. Olga Richterová byl položen dotaz

Porodnost

Dobrý den, píšete, co chcete dělat pro zvýšení porodnosti, ale nezapomínáte, že jste už více jak dva roky ve vládě? Co jste zatím pro rodiny udělali? Vždyť i to navýšení rodičovské je nedostatečné a navíc diskriminující. A co je vlastně podle vás hlavní příčinou klesající porodnosti? Koukám, že neod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Bitevní stodola.“ Smáli se, ale funguje to. Rusové vyzráli na ukrajinské drony

20:13 „Bitevní stodola.“ Smáli se, ale funguje to. Rusové vyzráli na ukrajinské drony

Válka na Ukrajině přinesla do moderního válčení použití dronů a dalších bezpilotních letounů, které …