Finta BIS. Jak si udržet velící důstojníky bez požadovaného vzdělání

17.01.2015 9:30

BIS si chtěla udržet dva klíčové zaměstnance ve vysokých funkcích, kteří ale nesplňovali požadavek magisterského vzdělání. Organizace však našla fintu, jak si je udržet. Jeden den je propustila a hned následující den přijala s použitím výjimky v zákoně. Neměla údajně jinou možnost. O případu informuje MF Dnes.

Finta BIS. Jak si udržet velící důstojníky bez požadovaného vzdělání
Foto: bis.cz
Popisek: Odznak BIS

Odborům boje proti teroru a krytí špionů BIS velí důstojníci bez požadovaného vzdělání. Někteří její krok považují za nezákonný, jiní zase nevidí důvod, proč propouštět kvůli vzdělání specialisty, kteří se osvědčili.

Podle zákona o služebním poměru měli Jan Pavlíček, ředitel protiteroristického odboru, a Radek Dunčko, šéf sekce krycích dokladů, šest let na to, aby si doplnili chybějící magisterské vzdělání, které je pro jejich služební zařazení nutné.

To však neudělali, a tak byli propuštěni. Protože si je však BIS chtěla udržet, hned následující den rozhodla o jejich přijetí takzvaným „bočním vstupem“. Ten jí umožňuje přijmout i osoby bez požadovaného vzdělání. MF Dnes tuto informaci potvrdily tři na sobě nezávislé zdroje obeznámené s děním v civilní kontrarozvědce.

Tuto výjimku prosadily do zákona právě tajné služby, ale týkat se má údajně pouze nových pracovníků. Díky tomuto paragrafu může kontrarozvědka nařízení o vzdělání v podstatě ignorovat. „Vyžaduje-li to její důležitý zájem, může být příslušník zpravodajské služby ve výjimečných případech přijat do služebního poměru, i když nesplňuje stupeň vzdělání stanovený pro služební hodnost, do níž má být jmenován,“ stojí v zákoně.

Pavlíček a Dunčko podle MfD patří mezi nejzkušenější důstojníky kontrarozvědky, kteří v ní působí prakticky od jejího vzniku v devadesátých letech. A odbory, kterým oba muži velí, jsou pro službu klíčové.

Jiná možnost nebyla

Podle někdejšího ředitele civilní rozvědky (ÚZSI) Karla Randáka je zákon napsaný špatně. „Pokud jde o člověka, který už prokázal svou kompetentnost, pak nevidím důvod, proč by si měl po letech služby státu doplňovat vzdělání,“ uvedl Randák. Přesto se podle MfD domnívá, že BIS měla postupovat jinak. „Pokud BIS tímto způsobem obchází zákon, měl by z toho ředitel vyvodit zodpovědnost,“ uvedl Randák.

Jiný názor zastává Petr Tomek, který o služebním poměru vyučuje na policejní akademii, míní, že BIS neměla jinou možnost. V zákoně by podle něj mělo být přesněji stanoveno, za jakých podmínek lze použít zmíněnou výjimku. „Kvůli tomuto nedostatku v zákoně zřejmě přistoupili k takovému krkolomnému řešení,“ uvedl.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: dkr

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

21:20 Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

Jakmile je něco samozřejmého, tak je to vždycky něco, u čeho se musíme zastavit. „Protože tím se nám…