Finta, jak protlačit odmítaný protikuřácký zákon: Jednat o něm v pátek

08.12.2016 20:32

Tento pátek ve Sněmovně je na programu jediný bod. Pro vládní koalici zřejmě jeden z nejdůležitějších vůbec. K schvalování dotlačili již před pár měsíci neschválený protikuřácký zákon.

Finta, jak protlačit odmítaný protikuřácký zákon: Jednat o něm v pátek
Foto: Archiv
Popisek: Ilustrační foto

Ne všechny poslance to ale zas tak zajímá. Přicházejí první omluvenky z neoblíbeného pracovního pátku a navíc ještě těsně před Vánocemi. Omlouvají se mimo jiné šéf hnutí ANO Andrej Babiš a zřejmě i největší kritik zákona, nemocný Marek Benda, chybět ale bude daleko více poslanců. Ze zákulisí Sněmovny zní unisono: Hlavně to rychle zmáknout, odhlasovat a uklidnit tak ČSSD a jejího předsedu Sobotku. Proč tady také v pátek tak dlouho sedět... Hlavně ať neprojdou Bendovy kuřárny!

Podle našich zjištění to tak opravdu dopadne. Přemýšlet nad tím, že jde o špatný a nevyvážený zákon, nebude zítra prostě čas. Na fakta, že kuřárny jsou součástí většiny podobných protikuřáckých zákonů zemí EU, že naše současná pravidla při zakazování kouření nejsou ničím výjimečná, jen dávají možnost samotným hostinským zakázat ve svých restauracích a kavárnách kouřit, což stále ve větší míře také dělají, nebude prostě čas. Co na tom, že podle odborných odhadů jsou dnes už u nás přes tři čtvrtiny provozoven nekuřácké. Bez násilných zákazů a desítek hodin zbytečných řečí našich politiků.

Nejmenší podíl aktivních kuřáků má Švédsko

Jak si asi vysvětlí nejvášnivější protikuřáčtí aktivisté včera zveřejněná čísla z nejnovějších statistik Eurostatu? Podle nich je téměř každý čtvrtý občan Evropské unie starší 15 let aktivním kuřákem. Česko se ve srovnání sedmadvaceti sledovaných států EU umístilo na osmém místě, s 28,7 procenty kuřáků. Horší je například Rakousko (30 procent) i Slovensko (29,6 procenta). A to mají oba státy již mnoho let podle našich poslanců vynikající a přísné protikuřácké zákony, jaké bychom měli mít i u nás.

Jen zákazy prostě nezabírají – ba často mají opačný efekt. U nás se počet kuřáků snižuje i bez zákazů a kouřit přestává z vlastního přesvědčení poměrně velké množství lidí. Za poslední čtyři roky jsou to zhruba 4 procenta, a protože včera uveřejněná čísla pocházejí z roku 2014, je podle novějších čísel ze Státního zdravotního ústavu v Česku výsledek ještě lepší. Podle nich jsme o nejvíce kuřáků „přišli“ právě vloni. V Rakousku a na Slovensku naopak počet kuřáků mírně roste.

Nejmenší podíl aktivních kuřáků má Švédsko, kde kouří 16,7 procenta obyvatel, a přitom právě Švédově mají poměrně demokratický přístup k zákazu kouření. Ve Švédsku panuje sice zákaz kouření od června 2005 ve všech provozovnách prodávajících jídlo nebo pití. Výjimku ale mají členové neprofitových organizací. A pro české poslance nepochopitelně, pozor, ve Švédsku, v zemí s nejmenším počtem kuřáků v Evropě, je dovoleno kouřit v restauracích v kuřárnách a všude venku. Nejmenší podíl aktivních kuřáků má kromě Švédska také Británie (17,2 procenta), Finsko (19,3 procenta) a Portugalsko (20 procent).

Senát prý nic nezmůže

Na takové úvahy ale zítra v Poslanecké sněmovně nebude určitě čas. Ten zákon prostě přijměte, i když je špatný – zaznělo údajně včera na jednom vládním poslaneckém klubu.

A tak se i stane. Poslanci změní po několika měsících, kdy byl tento protikuřácký zákon smeten ze stolu, své názory a stejně špatný zákon jako před půl rokem schválí. Senát nic nezmůže a prezident Zeman, i když si myslí, že současná protikuřácká norma je lepší, zákon podepíše. Škoda, mohli jsme se škodlivým kouřením bojovat lépe než většina států kolem nás.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

Mgr. Karel Krejza byl položen dotaz

Naše obrana

Jak bude ČR dál podporovat Ukrajinu, když jsou naše zásoby vyčerpány (tvrdí to Černochová)? A kde se najednou vzaly finance na nákup další munice? Zajímalo by mě taky, nakolik jsme zásobeni sami pro sebe a jestli máme vůbec dost velkou armádu (asi ne, když se uvažuje o obnovení povinné vojny)? Proto...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

15:02 „Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

Premiéru Fialovi prý prošla další lež, tentokrát k jeho cestě do USA za prezidentem Bidenem. Ve svém…