Firma Liglass je nastrčená, aby přes ni prohnali peníze. Předstírá „čestnou evropskou firmu“, říká expremiér Kyrgyzstánu

07.08.2017 8:07

Bývalý kyrgyzský premiér Felix Kulov se domnívá, že firma Liglass Trading CZ je šedou strukturou. Podle jeho slov totiž kyrgyzští úředníci potřebují legalizovat peníze. Slova Kulova jsou tak další kontroverzí v případě již tak dost probíraného obchodu uzavřeného mezi kyrgyzskou vládou a dosud neznámou českou firmou Liglass Trading CZ. Píší o tom Lidové noviny.

Firma Liglass je nastrčená, aby přes ni prohnali peníze. Předstírá „čestnou evropskou firmu“, říká expremiér Kyrgyzstánu
Foto: prezident.kg
Popisek: Kyrgyzský prezident Atambajev s majitelem firmy Liglass Trading CZ Michaelem Smelíkem

„Je pravděpodobné a věrohodné, že Liglass Trading CZ vystupuje v roli, obrazně řečeno, jakési lokomotivy a krycího prvku,“ uvedl Kulov s tím, že kyrgyzští úředníci našli peníze a potřebují je legalizovat přes „čestnou evropskou firmu“, aby nevznikla žádná podezření. 

Kulov pro Lidové noviny popsal také to, že se domnívá, že podnikatelé Michael Smelík a Jiří Vojtěchovský, kteří dnes vystupují za firmu Liglass Trading CZ, se do kyrgyzského byznysu snažili proniknout již před dvěma lety. Poznamenal, že přesná jména firem z té doby si již nepamatuje, ale lidé jsou stejní. 

Jak Lidové noviny podotýkají, přestože je Liglass Trading CZ v Česku neznámou firmou, kyrgyzské úřady kontrakt na výstavbu elektráren obhajují, státní energetický podnik již dokonce dohodu s Liglassem schválil. Nyní tak firma musí zaplatit 37 milionů dolarů. Kulov pak dodal, že se domnívá, že v celém byznysu byla důležitá přímluva z Pražského hradu, kterou společnosti udělil kancléř Vratislav Mynář. 

Závěrem však Kulov smířlivě dodal, že je nutné vycházet z presumpce neviny a víry, že se třeba mýlíme, když máme tato podezření. „A v konečném výsledku všechno dopadne dobře pro všechny zúčastněné. Pro zemi, naše politické vůdce i pro Liglass Trading CZ. Budeme doufat v happy end. Je ale nutné vnímat zvýšenou společenskou pozornost k dané problematice a odezvu, kterou to vyvolalo v Kyrgyzstánu i České republice – právě to by mohlo být zárukou onoho happy endu. Pravda, pro koho to bude šťastný konec, je zatím otázka,“ uzavřel.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vef

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Velcí kluci za Evropskou unií. Naštvaný Orbán už byl konkrétní

22:30 Velcí kluci za Evropskou unií. Naštvaný Orbán už byl konkrétní

Víte, že konferenci konzervativců Viktora Orbána nebo Nigela Farage zakázal v Bruselu komunální star…