Firma, které spadlo sčítání lidu, za to dostane peníze navíc. Jak se jí to podařilo?

31.03.2021 21:56

On-line sčítání lidu mělo původně vyjít Český statistický úřad (ČSÚ) na téměř 100 milionů korun. Kvůli sobotnímu velmi kritizovanému selhání systému se však elektronické sčítání lidu prodlužuje, a tím pádem i prodražuje – ČSÚ vyjde výpadek na dalších pět milionů, píše iDNES.cz.

Firma, které spadlo sčítání lidu, za to dostane peníze navíc. Jak se jí to podařilo?
Foto: ČSÚ
Popisek: Logo Českého statistického úřadu

Dalších pět milionů kvůli prodloužení sčítání lidu stát navíc zaplatí té samé firmě OKsystem, jejíž sčítací formulář měl výpadek, který průtah zapříčinil. Původně mělo on-line sčítání skončit do 9. dubna, nový nejzazší termín je 11. dubna.

Firma OKsystem pro iDNES.cz uvedla, že považovat nedostupnost formuláře za její pochybení je přílišné zjednodušení problému a není fér. „OKsystem byl vybrán ve férovém a transparentním otevřeném výběrovém řízení v souladu se zákonem. Jeho nabídka splnila všechny předepsané náležitosti a požadavky a byla podle předem stanovených hodnoticích kritérií ze všech nabídek nejlepší. Nyní není možné s tím něco dělat,“ zdůvodnila mluvčí Sčítání 2021 Jolana Voldánová, proč další peníze míří k dodavateli špatně fungující části sčítání. 

Cena zakázky pro OKsystem včetně nového prodloužení vyjde podle Voldánové na 32,5 milionu korun, což je o pět milionů více. „Větší část je platba za vývoj aplikace, menší část za provoz, například měsíc prodloužení stojí pět milionů korun,“ dodala.

https://www.idnes.cz/zpravy/domaci/scitani-lidi-online-system-miliony-pokuta-zdrzeni-urad.A210330_162956_domaci_vank#utm_source=rss&utm_medium=feed&utm_campaign=domaci&utm_content=mainCelý text ZDE

ČSÚ má smlouvy i s dalšími firmami, které zajišťují například testování systému či konzultace. Celkově on-line sčítání podle smluv vyšlo na téměř 100 milionů korun. 

Vedoucí marketingu OKsystemu Samuel Valenta na dotaz iDNES.cz, zda pět milionů za další fungování systému ČSÚ odpustí, uvedl, že konečná fakturace za služby bude probíhat až po skončení celého sčítání a bude v souladu se smluvními podmínkami.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: nab

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Moravský espéďák: Rusko už za dva roky nebude existovat. Psali analytici z USA

20:17 Moravský espéďák: Rusko už za dva roky nebude existovat. Psali analytici z USA

Moravský kandidát SPD a Trikolory do Evropského parlamentu Boris Latýn ve svém komentáři zmiňuje ana…