Firma návrhářky Matragi zbourala památku, dostala pokutu

03.02.2014 21:38

Firma Matragi Design, kterou spoluvlastní slavná módní návrhářka Blanka Matragi, bez povolení zbourala vilu na pražské Ořechovce. Dům je součástí památkové zóny. Společnost proto dostala od pražských památkářů pokutu. ČTK to dnes řekl ředitel magistrátního odboru památkové péče Jiří Skalický. Podle právního zástupce Blanky Matragi je vina na straně stavební firmy, se kterou již rozvázali spolupráci.

Firma návrhářky Matragi zbourala památku, dostala pokutu
Foto: Hans Štembera
Popisek: Peníze, ilustrační foto

Skalický nechtěl výši pokuty komentovat, protože Matragi Design se proti ní odvolala. Případem se proto nyní bude zabývat Ministerstvo kultury. Pražští památkáři mohou udělit pokutu až do dvou milionů korun. Firma také může dostat pokutu od stavebního úřadu Prahy 6. Rodinný dům stál v památkové zóně Vilová kolonie v ulici Pod Vyhlídkou. Na jeho zbourání upozornilo v lednu občanské sdružení Praha 6 ztrácí tvář, dům prý byl zbourán na počátku prosince. Informace se objevila v posledních dnech také v tisku. Matragi Design na rekonstrukci podle webových stránek sdružení získala územní rozhodnutí i stavební povolení, záměr neměl zásadním způsobem změnit charakter domu.

Udělení pokuty přivítal ředitel pražského územního odborného pracoviště Národního památkového ústavu

Během rozsáhlé opravy měla v domě vzniknout například sauna, dvě garáže nebo podkrovní pracovna, rozšířeno také mělo být technické zázemí. Povolení počítalo například s vybouráním některých stropů. Podle šetření památkářů sice na zeď domu spadl strom, v té době již ale byl objekt ve velmi špatném stavu a částečně rozebrán. Památkáři proto s firmou zahájili sankční řízení a rozhodli o udělení pokuty. Zákon připouští sankci až do dvou milionů korun. Její výše záleží podle Skalického na závažnosti přestupku, společenské nebezpečnosti, nebo na tom, jestli společnost porušila předpisy opakovaně. Firma Matragi Design s udělením pokuty nesouhlasila, odvolala se proto k Ministerstvu kultury.

Podle Jiřího Kokeše, advokáta Matragi, stavební předpisy porušila najatá stavební firma. Nezabránila prý dostatečně pádu vzrostlého stromu na dům, který pak poničil obvodovou zeď, a nezajistila také dostatečně stavbu během rekonstrukce. Poté, co společnost Matragi Design pochybení zjistila, smlouvu ukončila. Případné pravomocné sankce podle Kokeše budou uloženy z „důvodu objektivní odpovědnosti klienta jako stavebníka i za pochybení stavební firmy" a nelze je „směšovat se zaviněním této situace".

Udělení pokuty přivítal ředitel pražského územního odborného pracoviště Národního památkového ústavu (NPÚ) Ondřej Šefců. „Je to na místě, protože rekonstrukce neprobíhala tak, jak měla," řekl ČTK. NPÚ se podle něj v minulosti projektem přestavby zabýval a odsouhlasil jej. „Později jsme byli seznámeni s holým faktem, že se jim to svalilo," dodal Šefců.

Sankci může firma dostat i od stavebního úřadu Prahy 6

Matragi Design již NPÚ zaslal nový projekt na novostavbu, která by měla být o jedno patro vyšší, změnit by se také měla střecha. Památkáři takovou podobu odmítli, podle Šefců se do dané lokality nehodí. Konečné slovo bude mít magistrátní odbor památkové péče. Sankci může firma dostat i od stavebního úřadu Prahy 6, sdělil ČTK mluvčí šesté městské části Adam Halmoši. Úřad již se společností zahájil řízení. „Jedná se o možném zakonzervování staveniště do doby, než bude rozhodnuto, co lze na místě postavit nového. Společnost bude muset také doložit a vysvětlit, jak je možné, že vila byla srovnána se zemí," uvedl Halmoši.

Stavební úřad zároveň požaduje statický posudek a plán, jak chce stavebník zajistit bezpečnost staveniště proti sesuvu. „Postih až do výše půl milionu korun hrozí jak společnosti Matragi Design, tak dodavatelské firmě," dodal Halmoši.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: čtk, mp

Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

Sexuální násilí

Jak se v praxi bude dokazovat, jestli byl k souloži udělen souhlas či nikoliv? Nemám nic proti tomu, že jste změnili zákon, ale k čemu to v praxi bude? Co když jedna si budou strany v tom, zda byl udělen souhlas či nikoliv protiřečit?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Provokace.“ Zmizelo to. Odkryto po smrti Josefa Laufera

4:40 „Provokace.“ Zmizelo to. Odkryto po smrti Josefa Laufera

Po smrti zpěváka Josefa Laufera mnozí připomínají jeho píseň o Svobodné Evropě a kapitánu Minaříkovi…