Firma prezidentova poradce se brání u soudu. Stát prý chtěl palivo, které nebylo kam dát

22.05.2015 15:40

Firma Lukoil Aviation Czech, jejímž jednatelem je prezidentův poradce Martin Nejedlý, se u soudu brání žalobě Správy státních hmotných rezerv.

Firma prezidentova poradce se brání u soudu. Stát prý chtěl palivo, které nebylo kam dát
Foto: Hans Štembera
Popisek: Martin Nejedlý se zdraví s Jaromírem Duškem

Ta po Lukoilu vymáhá pokutu přes 30 milionů korun za to, že v roce 2009 nevrátila zapůjčený letecký petrolej. Nejedlého firma si totiž tehdy půjčila ze strategických státních zásob petrolej, ale nevrátila ho všechen. Závazky byly sice později vyrovnány, ale Lukoil má na stole žalobu o pokutu ve výši 27,5 milionu korun plus úroky, které se do roku 2014 stihly vyšplhat na více než dva miliony.

Lukoil: Bylo vůbec ve skladech místo?

„Trváme na tom, že žaloba je protiprávní. Smlouva Lukoil totiž zavazovala k dodávkám paliva do určitého množství, a to jsme nikdy za dobu trvání smlouvy neporušili,“ řekl po jednání soudu advokát Lukoilu Jan Vondráček. Ten zároveň žádal, aby Správa státních hmotných rezerv předložila další důkazy, zda ve skladech leteckého petroleje v Heřmanově Městci vůbec existovala kapacita pro vrácené palivo od Lukoilu. „Stát nás nikdy k doplnění rezerv nevyzval,“ zdůraznil.

Na to ovšem reagovala státní zástupkyně, která uvedla, že žalobce opakovaným prodloužením termínu k plnění dal najevo, že od žalovaného plnění očekává, jinak by dodatky neuzavíral. Nad tímto argumentem obhajoby Lukoilu se pozastavila i soudkyně Alena Novotná. „Z jednoduché logické úvahy by vyplývalo, že v dané období neměl žalobce ve skladech ani skulinu, kam by váš letecký petrolej nalil,“ řekla a další jednání odročila na 17. června, kdy by se měly probírat smlouvy státu s jinými dodavateli leteckých pohonných hmot z let 2009 až 2013. Pak by již mohly zaznít závěrečné řeči. Při posledním jednání v březnu usiloval Lukoil o přerušení procesu a dojednání smíru. Tento návrh byl ale soudem zamítnut.

Zeman: Vyčkám, až jak dopadne soud

Jednatelem Lukoilu je Martin Nejedlý, který je zároveň externím poradcem prezidenta Miloše Zemana. Toho doprovázel například nedávno do Moskvy, za což byl Zeman kritizován některými politiky. Prezident se k Nejedlého případu vyjádřil tak, že vyčká na konečné vyřešení sporu a teprve pak se rozhodne, jestli Nejedlý dál zůstane mezi jeho poradci. 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: jzd

PhDr. Olga Richterová byl položen dotaz

Porodnost

Dobrý den, píšete, co chcete dělat pro zvýšení porodnosti, ale nezapomínáte, že jste už více jak dva roky ve vládě? Co jste zatím pro rodiny udělali? Vždyť i to navýšení rodičovské je nedostatečné a navíc diskriminující. A co je vlastně podle vás hlavní příčinou klesající porodnosti? Koukám, že neod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Bitevní stodola.“ Smáli se, ale funguje to. Rusové vyzráli na ukrajinské drony

20:13 „Bitevní stodola.“ Smáli se, ale funguje to. Rusové vyzráli na ukrajinské drony

Válka na Ukrajině přinesla do moderního válčení použití dronů a dalších bezpilotních letounů, které …