Firma rodiny ministra Tomana udeřila na Respekt kvůli článku o 600 milionech dluhů

16.07.2013 11:27

Společnost Agrotrade odmítá informace týdeníku Respekt, který ve svém aktuálním čísle uvedl, že po firmě rodiny současného ministra zemědělství Miroslava Tomana zbyly dluhy ve výši zhruba 600 milionů korun. Agrotrade bude právní cestou žádat omluvu a odškodnění. Informaci sdělil právník společnosti Ivan Kozel.

Firma rodiny ministra Tomana udeřila na Respekt kvůli článku o 600 milionech dluhů
Foto: Hans Štembera
Popisek: Peníze, ilustrační foto

Podle Kozla společnost Agrotrade během své existence, od roku 1990, podnikala mimo jiné v odvětví leasingu. "Tato činnost byla samostatná a dle metodik peněžních domů zcela oddělená. Na základě prováděných auditů v samotných peněžních domech byla společnost vyzvána, aby svoje aktivity diverzifikovala," zdůvodnil Kozel proč byla firma v roce 2001 odprodána ze skupiny Agrotrade pod obchodním názvem Technology Leasing.

Podle právníka byl odprodej zcela v souladu se všemi právními i ekonomickými pravidly a se souhlasem úvěrující banky. Do konkurzu firmu údajně přivedli až noví vlastníci, kteří za to byli údajně následně trestně postiženi.

Akcie Technology Leasing v červnu 2003 převzala společnost se sídlem na Kypru Finch Enterprises limited, vyplývá z údajů obchodního rejstříku. V červnu 2003 byl na majetek Technology Leasing vyhlášen konkurz. Agrotrade rodiny Tomanových podle Respektu získal v začátcích svého podnikání stamilionové úvěry od bank. Nakupoval za ně hlavně podíly v potravinářských podnicích. Zatímco dluhy firmy rostly, většina majetku byla prý převedena jinam.

Omluva i finanční odškodnění

Když společnost skončila v konkurzu, zůstaly za ní podle Respektu dluhy ve výši 600 milionů korun. O nejvíc peněz údajně přišla státní Česká konsolidační agentura a Česká spořitelna. "Odmítáme takové neseriózní informace a budeme právní cestou žádat nejen omluvu, ale i příslušné odškodnění," uvedl Kozel. Článek Respektu označil za cílenou konstrukci sledující poškození dobrého jména firmy, tím i jména Miroslava Tomana.

Na českém trhu působí Tomanových Agrotrade i dnes. Podle tvrzení Respektu je to ale jiná, později založená společnost. Dluhy nemá skoro žádné, patří jí řada firem jako Xavergen (chov krůt a kuřat), Xaverov (maso a polotovary) nebo Boneco (majonézy). Lidé z firmy Agrotrade poslali prezidentovi Miloši Zemanovi na kampaň asi půl milionu korun. 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: adr, čtk

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Sežrali“ je na bojišti, teď i v obchodech. Výsměch Rusů nezná mezí

18:05 „Sežrali“ je na bojišti, teď i v obchodech. Výsměch Rusů nezná mezí

Rusko chystá výstavu v moskevském parku Patriot, kde vystaví ukořistěné ukrajinské tanky západní výr…