Firma spojená s Rathovou kauzou nesplácí dluhy. Hejtman je v klidu

27.07.2014 12:15

Kauza bývalého středočeského hejtmana Davida Ratha má další a tentokrát poněkud zvláštní pokračování. Středočeský kraj byl soudem přinucen splatit dluh jedné z firem, která je personálně propojena právě s kauzou Davida Ratha. Došlo sice k dohodě, že kraj dostane své peníze zpět, ale firma zatím nezaplatila ani korunu. A středočeský hejtman Miloš Patera (ČSSD) je v klidu.

Firma spojená s Rathovou kauzou nesplácí dluhy. Hejtman je v klidu
Foto: Hans Štembera
Popisek: Peníze, ilustrační foto

Již za Rathových časů totiž pro kraj připravovala výběrová řízení firma dnes známá jako Aveza. Od firem, které se do výběrových řízení hlásily, vybírala poplatek, který měl případné zájemce odrazovat od toho, aby bezdůvodně odstupovaly. Problém byl v tom, že v případě firmy Ekostavby Louny peníze z kauce nedostal kraj, ponechala si je Aveza. Informuje server Aktuálně.cz.

Čekání na peníze hejtmanovi zřejmě nevadí

A když kraj zrušil jednu ze zakázek, kam se přihlásila právě lounská společnost, s odůvodněním, že by zakázka mohla být ne zcela jasná, kauci lounské firmě nikdo nevrátil. Šlo o milion a půl. Firma se tedy obrátila na soud a finance získala zpět. Nebylo to ale od firmy Aveza, ale od Středočeského kraje jakožto zadavatele zakázky. Kraj peníze zaplatil a dohodl se se společností Aveza, že peníze postupně vrátí.

První splátka měla kraji přijít v lednu 2014. A pak další každý měsíc. Dosud ale nedorazila ani koruna. Zdá se však, že současnému hejtmanovi Miloši Paterovi (ČSSD) to nevadí. „My to, že jsme se domluvili na splátkách, bereme tak, že peníze dostaneme zpět a trestní oznámení jsme nepodávali," uvedl Patera letos v červnu. A v červenci pokračuje ve stejném duchu. „Vyčkejte. V pondělí to bude projednávat rada, tam se rozhodne, jak budeme dál postupovat," uvedl hejtman.

Za pozornost přitom stojí ještě jedna věc. Společnost Aveza před třemi lety vlastnila jiná firma ML Compet. Jednatelka této společnosti je jednou z obviněných v kauze někdejšího předního politikka ČSSD Davida Ratha. A podle informací serveru měla právě tato žena přístup k finančním prostředkům Avezy.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Média to zatajila.“ Mohl být mír mezi Ruskem a Ukrajinou? Zcela jinak

11:11 „Média to zatajila.“ Mohl být mír mezi Ruskem a Ukrajinou? Zcela jinak

Politolog Ivan Katchanovski z univerzity v kanadské Ottawě o válce na Ukrajině mluví jako o „zástupn…