Firmy nevyhazují lidi z práce. Chtějí jim pomoci a vědí, že krize odejde, říká zástupce průmyslu Špicar

06.08.2020 9:12

Nezaměstnanost roste, i když zatím méně, než se čekalo. O tom, zda jde o předzvěst horších časů, které možná přijdou, na co se mají firmy připravit a do čeho mají investovat, hovořil v pořadu Interview na ČT24 viceprezident Svazu průmyslu a dopravy Radek Špicar.

Firmy nevyhazují lidi z práce. Chtějí jim pomoci a vědí, že krize odejde, říká zástupce průmyslu Špicar
Foto: Repro Youtube
Popisek: Radek Špicar

Čeští zaměstnavatelé se dnes snaží dělat maximum, aby nemuseli propouštět – tak si Špicar vysvětluje, proč nezaměstnaných zatím nijak dramaticky nepřibývá. Nezaměstnanost v červenci vzrostla z 3,7 na 3,8 procenta.

Je to podle něj stejná situace jako před 10 lety během světové hospodářské krize: „Tehdy také čeští zaměstnavatelé projevili obrovskou společenskou odpovědnost,“ pokračoval s tím, že se tak děje ze dvou důvodů: Nechtějí hodit své zaměstnance přes palubu. A vědí, že krize jednou odejde a hledat zaměstnance bude těžké. Samozřejmě k udržení zaměstnanosti, podle něj, pomáhají vládní protikrizová opatření.

Bezesporu nezaměstnanost na podzim vzroste – i v souvislosti s tím, že nyní se řeší doba ukončení těchto podpůrných programů. „Troufám si však tvrdit, že by ta čísla nemusela být výrazně horší,“ predikuje Špicar.

Svaz průmyslu a dopravy společně s odborníky vydal doporučení, aby se program Antivirus přelil v kurzarbeit. Špicar jednání s vládou hodnotí jako vstřícné a konstruktivní. „Jako vedení Svazu průmyslu a dopravy jsme se minulý týden sešli s premiérem Babišem a s ministrem Havlíčkem. Byli jsme ujištěni, že vláda bude pracovat na tom, aby ve chvíli, kdy bude končit Antivirus, aby nevzniklo mezidobí a aby se přešlo do avizovaného kurzarbeitu. Na straně vlády vidíme velkou vstřícnost,“ řekl Špicar.

Nyní se odbory a vláda musí domluvit na parametrech kurzarbeitu. Špicar očekává poměrně složitou debatu: „My chceme, aby v tom byl legislativní automat, aby nezáleželo pouze na rozhodnutí vlády, až bude mít pocit, že už je krize tak vážná, aby ho aktivovala,“ sdělil Špicar. Čili si představuje určité parametry, které jak zaměstnancům, tak zaměstnavatelům jasně řeknou, kdy jsou parametry naplněné a že se kurzarbeit spouští.

Jak moc by mohl být tento kurzarbeit podobný německé verzi? „Myslíme, že by mohl být v mnoha ohledech podobný, a s některými českými specifiky. Na německou ekonomiku jsme poměrně intenzivně navázáni, propad posledního čtvrtletí to jasně ukazuje,“ podotkl.

Špicar je rovněž toho názoru, že z krize je potřeba se proinvestovat. „Když se s Českou národní bankou díváme na to, jak se firmy chovají, je vidět, že se chtějí uskromnit a spíše se jí proškrtat. Šetřící strategie firmám nějakou dobu vydrží, ale ne dlouho,“ upozorňuje Špicar.

„Proto firmám říkáme, že je tu Covid III, Covid Plus. Nebojte se těch peněz a využijte krizi k tomu, abyste zainvestovali do věcí, které vás udrží konkurenceschopné. Jinak ztratíte konkurenceschopnost ve střednědobém výhledu vůči těm firmám, které se tak nechovají, nebo k našim zahraničním konkurentům,“ nabádá viceprezident Svazu průmyslu a dopravy.

„Potřebujeme, aby firmy navzdory té krizi pokračovaly v investicích, které realizovaly před krizí. Především v oblasti českého průmyslu se musí investovat do digitalizace, automatizace a robotizace. Musí se zde nutně modernizovat, jinak také ztratí konkurenceschopnost,“ zdůraznil Špicar.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: nab

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Už se jich nezbavíme.“ Farský zkoušel migrační pakt hájit. Nešlo to

8:15 „Už se jich nezbavíme.“ Farský zkoušel migrační pakt hájit. Nešlo to

O tom, co skutečně přináší schválený migrační pakt diskutovali v pořadu Události, komentáře zástupci…