Fischer by za prezidenta zvolil svého soka Zemana, ukazuje volební kalkulačka

02.12.2012 11:17

Zatímco prezidentský kandidát Jan Fischer by do čela země zvolil Miloše Zemana, Táňa Fischerová by si nejvíce rozuměla s Vladimírem Franzem. O vzájemné shodě by však nemohla být ani řeč mezi Zemanem a Karlem Schwarzenbergem. Na překvapivé výsledky Volební kalkulačky občanského sdružení KohoVolit.eu poukázal server Lidovky.cz.

Fischer by za prezidenta zvolil svého soka Zemana, ukazuje volební kalkulačka
Foto: Hans Štembera
Popisek: Sousoší nad bránou Pražského hradu

 

„Jan Fischer, který v tuto chvíli vede v průzkumech, se paradoxně nejvíce názorově shoduje se svým hlavním soupeřem Milošem Zemanem (SPOZ). Současný prezident Václav Klaus sice nedávno podpořil Miloše Zemana, ovšem názorově se s ním shoduje jen velmi málo. Nejbližší mu je Karel Schwarzenberg (TOP 09) a Přemysl Sobotka (ODS), obecně ale názorově příliš blízko nemá k žádnému ze současných kandidátů,“ přiblížil výsledky Kamil Gregor, analytik KohoVolit.eu.

Nejvíce se v rozličných otázkách na fungování země a její budoucnost shodnou Fischerová s Franzem, a to až v 58 procentech.

Klausovi je nejbližší Schwarzenberg

Zajímavé výsledky přinesla i analýza shody názorů jednotlivých kandidátů s dosluhujícím prezidentem Václavem Klausem.  „Do volební kalkulačky jsme postupně zadali odpovědi jednotlivých kandidátů plus Václava Klause,“ vysvětlil Gregor. Nejblíže mu je Schwarzenberg, naopak nejdále Dienstbier.

Autoři kalkulačky uvádějí, že její funkce už využilo na 700 tisíc lidí a tento počet ani zdaleka není konečný. „Prezidentské volby jsou mnohem víc vidět a lidé jsou zvědavější, tak je to kvalitativně odlišné. Takže se domníváme, že by to mohlo mít nějaký reálný dopad. Prezidentská volba je na tohle ideální, je personalizovaná. A názory kandidátů jsou poměrně méně známé. Kalkulačku jsme také technicky vylepšili,“ předvídá analytik.

Výsledky volební kalkulačky mohou přinést nejedno překvapení. „Buď to lidem ukázalo to, co si mysleli, nebo naopak to pro ně bylo velmi překvapivé. Výhodou kalkulačky je to, že ukazuje konkrétně, v čem se shodují a s čím neshodují s daným kandidátem,“ upřesnil Gregor.

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

reklama

autor: nem

Ing. Patrik Nacher byl položen dotaz

vedení

Pane Nachere, jste hodně výrazná osobnost a jako jeden z mála z ANO máte podle mě i schopnost se domluvit i s ostatními stranami. Proč tento váš potenciál nevyužijete a nekandidujete do vedení? Nebo to není podle vás možné, když je tam Babiš a jeho nejvěrnější? Podle mě je škoda, že vedení ANO není ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„To jste neměli vědět.“ Fiala v centrále CIA. Toto vyplavalo z minulosti

21:40 „To jste neměli vědět.“ Fiala v centrále CIA. Toto vyplavalo z minulosti

Když na jaře 2019 zavítal Andrej Babiš coby premiér do sídla CIA, vzbudilo to rozruch. Vyjádřila se …