Fischer nejspíš porušil zákon, když stále využívá volební účet

09.07.2013 15:19

Nastupující ministr financí Jan Fischer patrně porušil zákon, když ještě nyní hradí prostřednictvím transparentního účtu pro prezidentskou volbu dlužné částky za svou kampaň. Žádný postih ale v podstatě nehrozí. Předseda senátního mandátového a imunitního výboru Jiří Oberfalzer (ODS) v úterý ČTK řekl, že Fischer nebude jediným, kdo se tohoto prohřešku dopustil.

Fischer nejspíš porušil zákon, když stále využívá volební účet
Foto: Hans Štembera
Popisek: Jan Fischer

Na Fischerův volební účet dorazilo za posledních šest dní přes 5,3 milionu korun. Měl by tak nyní mít dostatek peněz, aby závazky z kampaně vyrovnal. "Je to porušení zákona, s tímto účtem už se dávno nemá nakládat. Ale samozřejmě pan Fischer nebyl jediný, kdo toto ustanovení zákona o volbě prezidenta porušil," řekl Oberfalzer, podle kterého by mohl mít stejný problém také vítěz volby, prezident Miloš Zeman, a možná i někteří další kandidáti.

Z právního hlediska už není možné bývalé kandidáty postihnout

Napadnout dodržování pravidel financování kampaně mohli podle Oberfalzera jen ostatní kandidáti. "Ale tam byla lhůta, která již dávno vypršela. Z právního hlediska už nyní žádný postih není možný," podotkl předseda výboru, který má kontrolovat účetnictví kampaní prezidentských kandidátů, na což si najal auditora.

Výsledky prověrky výbor zveřejní na internetu, o těchto prohřešcích v nich patrně bude zmínka. "Naše závěry budou mít čistě morálně-etický charakter," uvedl Oberfalzer.

Zákon počítá, že kandidát bude vést jen takovou propagaci, kterou si může dovolit

Zákon zapovídá kandidátům nakládat s prostředky na účtu po dobu 120 dnů od vyhlášení výsledků voleb. Po jejich uplynutí mají 30 dnů na převedení nevyužitých peněz na humanitární účely. Potom lze volební účet zrušit. Zákon ale také stanoví, že kandidáti mohou financovat kampaň jen jeho prostřednictvím.

Norma podle Oberfalzera nepředpokládá to, že by kandidát mohl financovat kampaň po jejím skončení, tedy vést ji na dluh. Počítá podle něho s tím, že kandidát peníze shromáždí a bude vést propagaci, na kterou má. Tím se prý někteří prezidentští uchazeči mohli dostat do problému; Fischer tak, že ho po neúspěchu v prvním kole opustili někteří sponzoři.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vfe, čtk

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

To si to ČT zase podělala. Seriál Stíny v mlze viděl, kdo neměl

10:21 To si to ČT zase podělala. Seriál Stíny v mlze viděl, kdo neměl

„Konečně se lidi chytili a začínají se pěkně udávat. Napráskali řezníka, co nadával na Ukrajince, a …