Fňukáš? Vždyť to bylo jinak! Stranická prohra Bohuslava Sobotky se rozrůstá. Je zde nové svědectví

14.11.2017 6:52

Člen ČSSD, nevidomý Adam Mikulášek, popsal na svém blogu na serveru iDnes.cz vyloučení Jakuba Patočky, které rozbouřilo sociální demokracii.

Fňukáš? Vždyť to bylo jinak! Stranická prohra Bohuslava Sobotky se rozrůstá. Je zde nové svědectví
Foto: Hans Štembera
Popisek: ČSSD, ilustrační foto

Mikulášek uvádí na pravou míru skutečnost, že Patočka podle svých slov nebyl pozván na jednání, kde se o jeho vyloučení hlasovalo. „Byl jsem u toho a mám úplně jiné informace,“ podotkl Mikulášek. 

„Jakub Patočka byl pozván na toto i všechna předešlá jednání o jeho stranickém postihu či případném vyloučení, a to doporučeným dopisem, jak to ukládají stanovy ČSSD. Ovšem tyto dopisy se vracely zpět, neb si je adresát nevyzvedl. A ty vrácené dopisy jistě nebyly vyhozeny do koše, aspoň v to doufám, protože to není první případ, kdy Patočkovi spojenci použili tuto ‚diverzní taktiku‘,“ popsal Mikulášek dále. 

Anketa

Co říkáte na to, že ČSSD vyloučila Jakuba Patočku?

hlasovalo: 6691 lidí

Dodal, že se domnívá i to, že za jeho vyloučením nestojí aktivita kolem brněnského nádraží. Hlavním problémem podle Mikuláškových slov je Patočkova snaha různými způsoby poškodit oponenty sobotkovského křídla ČSSD jak v Brně, tak v Jihomoravském kraji.

„Jak jistě mnoho z vás ví, Jakub Patočka je šéfredaktorem Deníku Referendum, který je orientován podobně jako např. Britské listy či A2larm, tedy silně liberálně levicově, prodienstbierovsky, prošabatovsky, někdy i tak trochu ‚žítbrňácky‘, například pokud jde o otázku neomarxistického experimentu se sociálním bydlením v Brně,“ poukázal na skutečnost, že členové ČSSD, kteří byli v jeho deníku špiněni, nedostávali prostor k sebeobhajobě. 

Původní text ZDE

„Ovšem teď ‚fňuká‘, že prý jemu samotnému nebylo umožněno být přítomen a hájit se. A to ještě od mnoha lidí slýchám, byť tuhle informaci nemám potvrzenou, že prý ČSSD na Deník Referendum finančně přispívala, či dosud přispívá. Je-li to pravda, je to smutné, protože jde o médium zastupující jen jednu část ČSSD plus další, ovšem konzervativnější proud ČSSD tam téměř žádný prostor nemá,“ zmínil dále Mikulášek. 

Závěrem pak přiznává, že i on sám hlasoval pro Patočkovo vyloučení.

Patočka označil rozhodnutí víkendové konference za pošlapání sociálnědemokratických ideálů, podpořil ho i premiér Bohuslav Sobotka, který řekl, že s vyloučením Patočky nesouhlasí. „Pokud tahle politika v ČSSD zvítězí, stane se z ní nevolitelná sekta,“ řekl.

Psali jsme ZDE.

I když Patočka není nejvýznamnějším politikem ČSSD, vyvolalo jeho vyloučení značnou míru pozornosti nejen ve straně. Nově zvolený poslanec Roman Onderka se k Patočkovi vyjádřil, že vždy byl a stále je občanským aktivistou, nikoliv politikem, a straně škodil.

Patočka tvrdí, že Sobotka jeho vyloučení vystihl přesně. „Ve straně jsem, protože je mým politickým domovem, není to má životní orientace. Co se týká kritiky občanského aktivismu, pokud ČSSD chce pomyslet na to, že získá větší podíl hlasů ve volbách, musí se k metodám občanského aktivismu vrátit,“ řekl Patočka.

Podle Onderky nebylo hlavním konfliktem nádraží, ale mnoho dalších věcí ze života Jakuba Patočky. „Třeba působení ve Straně zelených, kuřimská kauza, Deník Referendum,“ upřesnil exprimátor.

A své k vyloučení Patočky napsal i exministr vnitra Martin Pecina.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vef

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

16:50 Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

V Bruselu se začátkem týdne konala Konference o národním konzervatismu (NatCon), tu se bruselské úřa…