Foldyna: Jsem připraven rezignovat. Zaorálek: Vedení ČSSD musí zůstat, kvůli vyjednávání

23.10.2017 10:17

Předseda SPD Tomio Okamura v dnešním rozhovoru pro deník Právo uvedl, že s šéfem hnutím ANO Andrejem Babišem se může shodnout na referendu. Své k výsledkům voleb pak řekl také volební lídr ČSSD Lubomír Zaorálek.

Foldyna: Jsem připraven rezignovat. Zaorálek: Vedení ČSSD musí zůstat, kvůli vyjednávání
Foto: Vít Hassan
Popisek: Jaroslav Foldyna po vyhlášení výsledků voleb

„Posílil politický mandát, který jsme dostali od občanů, co se týče programu přímé demokracie a hájení našich národních zájmů. A co se týče bezpečnosti, tedy že prosazujeme nulovou toleranci v rámci migrační vlny. A prosazujeme také zákaz islámské ideologie v ČR. Tedy myšlenky, které jsem v podstatě razil už před těmi čtyřmi pěti lety. Tyto myšlenky podporuje čím dál víc lidí, což si myslím, že je skvělá zpráva,“ podotkl Okamura úvodem rozhovoru.

On sám by chtěl být součástí vládní koalice, protože jen tak může naplno prosazovat program. Zmínil však také hranice, za které jeho sdružení nechce jít. „Za velký problém považuji, že bychom byli součástí vlády, kde by byl trestně obviněný premiér, protože taková vláda bude nestabilní,“ řekl jasně. Program určitě nechce vyměnit za politická koryta. „A v případě, že bychom nemohli náš program stabilně prosazovat, abychom mohli před volbami ukazovat výsledky naší práce, takový formát vlády nemá smysl,“ dodal.

Nevyloučil však případnou spolupráci s hnutím ANO bez Andreje Babiše, v případě, že hnutí bude souhlasit s klíčovými body programu. „Od začátku vidíme, že některé strany mají tak odlišný program, například Kalouskova TOP 09, že tam ani taková jednání nehrozí. Když je nějaká strana probruselská, proimigrantská, proislámská a proti jakýmkoli prvkům přímé demokracie, pak to je samozřejmě jasný mantinel. Tam nemůže být žádný průsečík,“ dodal. 

Závěrem pak zmínil, že s hnutím ANO se de facto shodne na zákonu o celostátním referendu. „Tady mohou být programové překryvy s hnutím ANO a změny Ústavy jsou velmi důležité. Bezesporu by to byla součást programového prohlášení vlády, pakliže bychom v ní byli,“ dodal Okamura.

Tomio Okamura

  • SPD
  • Předseda hnutí Svoboda a přímá demokracie (SPD)
  • poslanec

Lídr ČSSD Lubomír Zaorálek pro změnu hovořil především o hluboké změně sociální demokracie. „Porážku musíme zvládnout. Svolali jsme proto na duben mimořádný sjezd. Z voleb však pořád máme nějaké mandáty a musíme s nimi zacházet. Vést jednání s ostatními stranami jako rezignované vedení, to by nebyla příjemná situace. S mandátem ve vedení máme pořád na jednáních určitou sílu a autoritu. Kdybychom všichni rezignovali, tak by strana byla najednou bez vedení. Máme v rukou osud ČSSD, i když po neúspěchu a porážce,“ řekl jasně Zaorálek, i přesto, že se ze strany ozývají hlasy, že by vedení mělo rezignovat. 

Strana podle jeho slov potřebuje na sebereflexi dost času. „Není přece možné tahat lidi jako z klobouku. Způsob, jakým porážku zvládneme, rozhodne o další budoucnosti strany,“ zdůvodnil, proč sjezd straníci svolali až na konec dubna. 

Do vlády ČSSD dle jeho slov nepůjde s nikým, kdo je obviněn. „Z toho nemůžeme ustoupit,“ řekl. Soudy poslance Jaroslava Foldyny (ČSSD) ohledně toho, že když trestní stíhání Babiše nevadilo voličům, mohla by strana své stanovisko přehodnotit, jsou podle Zaorálka příliš rychlé. „Jestli voličům něco vadí, tak to, že věty před volbami se pak promění v něco jiného. To by se nám mohlo krutě vymstít,“ sdělil. 

O tom, zda strana půjde do opozice, bude podle Zaorálka mluvit nyní grémium a zvolení poslanci. „Jeden ze silných důvodů, proč jsme utrpěli porážku, bylo, že jsme platili za to, že jsme s Andrejem Babišem seděli ve vládě a nedokázali jsme vysvětlit tu distanci v závěru. To, co se nashromáždilo ve sporech v koaličních radách, o tom veřejnost nevěděla. Pro ni to nebylo srozumitelné, když jsme jim najednou říkali, že Andrej Babiš je jiný a že to není dobrý obhájce jejich zájmů,“ sdělil rovněž Zaorálek s tím, že se však nechce na nikoho vymlouvat. Chybu musí strana najít u sebe. 

Závěrem pak sdělil, že ČSSD by měla prosazovat obecný zákon o referendu, v čemž se de facto shoduje s SPD i s hnutím ANO. Není však příznivcem individuálních referend. 

Kdo je však z ČSSD připraven rezignovat, je poslanec Jaroslav Foldyna. „Jsem připraven rezignovat na svůj post v předsednictvu ČSSD. Činím tak, že členové naší strany očekávají od vedení ČSSD jistou sebereflexi. Chci tímto učinit k této sebereflexi první krok. Je to krok k obnovení důvěry v sociální demokracii, jak členů sociální demokracie, tak voličů a občanů naší země obecně. Obracím se tímto na členy naší strany, aby mně dali najevo svůj názor. Tento svůj krok činím po jednání klubu zastupitelů ČSSD a vedení strany v kraji,“ sdělil Foldyna.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vef

Mgr. Karel Krejza byl položen dotaz

Naše obrana

Jak bude ČR dál podporovat Ukrajinu, když jsou naše zásoby vyčerpány (tvrdí to Černochová)? A kde se najednou vzaly finance na nákup další munice? Zajímalo by mě taky, nakolik jsme zásobeni sami pro sebe a jestli máme vůbec dost velkou armádu (asi ne, když se uvažuje o obnovení povinné vojny)? Proto...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

15:02 „Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

Premiéru Fialovi prý prošla další lež, tentokrát k jeho cestě do USA za prezidentem Bidenem. Ve svém…