Foldyna reagoval na ministra zahraničí: Souhlasím. Pan Juncker opravdu zklamal

27.06.2016 23:40

Ministr zahraničí Lubomír Zaorálek kritizoval předsedu Evropské komise J. C. Junckera za to, že před referendem nepřijel do Británie a nesnažil se tam propagovat setrvání Spojeného království v EU. O tomto Zaorálkově výroku, který pak citovala řada evropských médií, debatovali v pondělních Událostech, komentářích poslanec Jaroslav Foldyna (ČSSD) a europoslanec Petr Ježek (ANO).

Foldyna reagoval na ministra zahraničí: Souhlasím. Pan Juncker opravdu zklamal
Foto: Hans Štembera
Popisek: Brexit, ilustrační koláž

Foldyna uvedl, že je rád, že to tak to ministr zahraničí řekl. „Nevolení představitelé evropských elit, zejména pan Juncker, jsou za tu situaci spoluodpovědni,“ podotkl. Jestliže má začít restart EU, nemůže probíhat za účasti lidí, kteří se na současném stavu spolupodíleli.

Jiný názor měl europoslanec Ježek. Poukázal na to, že když jsou v nějaké evropské zemi volby, dávají si představitelé evropských institucí dobrý pozor na to, aby se nevměšovali do vnitřních záležitostí dané země. Proto je podle Ježka správné, že se Juncker do kampaně před britským referendem nezapojil.

Podle Foldyny se lidé v Británii domnívali, že se po referendu vrátí do dřívější situace, před vstupem ostrovního království do EU. Doufat v něco takového prý ale bylo bláhové. „Situace ve světě je naprosto jiná,“ podotkl. Upozornil, že negativní roli v celé věci sehráli také představitelé evropských elit, zejména s jejich hrozbami. „Přispěli k tomu, jak se Britové rozhodli. Pan Juncker opravdu zklamal,“ podotkl Foldyna.

Ježek dodal, že odchod Británie z EU není pro naši zemi dobrou zprávou. Nyní je Berlín silný, Paříž slabá, protože Francie „ekonomicky tak dobře nešlape“.

Foldyna s tímto hodnocením souhlasil. Upozornil také, že V4 by mohla být slabší, protože Polsko nyní hledá vlastní cestu, o čemž svědčí nejnovější zpráva z Varšavy, podle níž chce Polsko urychleně přijmout euro.

V pořadu vystoupila také velvyslankyně Velké Británie v ČR Jane Thompsonová. Upozornila, že pro Čechy žijící v Británii se zatím nic nemění. Jaké změny je čekají ve vzdálenější budoucnosti, není jisté, protože se čeká na nástup nového britského premiéra, který stanoví vyjednávací pozici.


 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vam

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Média to zatajila.“ Mohl být mír mezi Ruskem a Ukrajinou? Zcela jinak

11:11 „Média to zatajila.“ Mohl být mír mezi Ruskem a Ukrajinou? Zcela jinak

Politolog Ivan Katchanovski z univerzity v kanadské Ottawě o válce na Ukrajině mluví jako o „zástupn…