Foldyna si to ostře vyřídil s profesorem Martinem C. Putnou

10.05.2016 14:54

Sociálnědemokratického poslance Jaroslava Foldynu evidentně rozhořčil článek, který publikoval v Lidových novinách profesor Martin C. Putna.

Foldyna si to ostře vyřídil s profesorem Martinem C. Putnou
Foto: Radim Panenka
Popisek: Poslanec Jaroslav Foldyna (ČSSD) v motorkářské vestě

Anketa

Podporujete vládu premiéra Sobotky?

6%
94%
hlasovalo: 12053 lidí

„Tentokrát nezdraví Bátoru, ale poblil slušné lidi!“ napsal Foldyna na sociální síti a doprovodil své sdělení řadou výmluvných emotikonů. Poslanec tak narážel na známou fotografii, na níž je Putna zachycen, jak nese transparent „Katolické buzny zdraví Bátoru“. Tuto fotografii Foldyna na svém facebookovém profilu také sdílel. A rýpl si do Putnovy menšinové sexuální orientace, když dodal: „Božínku kde má kabelku?“

Olšany se staly místem potupy

„Věčná sláva těm, kdo v neděli přišli na Václavské náměstí patřičně ‚přivítat‘ Putinův propagandistický gang. Pokud se Václavské náměstí stalo místem hrdosti – pak se Olšany staly místem potupy,“ píše v Lidových novinách o nedělním dění v pražských ulicích český literární kritik, profesor Martin C. Putna.

Ti, co v neděli přišli „přivítat“ propagandistický gang na Václavské náměstí ukázali, že „nejsme všichni ovce. To oni zachránili ve dnech výročí konce války čest českého národa,“ míní profesor.

Kolaboranti vyzdobení svatojiřskými stužkami

Naopak na Olšany prý přišli „Putinův propagandistický gang doopravdy přivítat kolaboranti, vyzdobeni jsouce ‚svatojiřskými‘ stužkami jako znamení šelmy. Zdálo by se, že Olšanské hřbitovy na východ od Želivského ulice jsou tak jako tak části Ruska. Trůní zde přece pravoslavný kostelík Zesnutí Bohorodičky, obklopený hroby s nápisy v cyrilici a s pravoslavnými kříži,“ polemizuje profesor.

Právě Olšany ovšem podle Putny dokazují, že je to vše trochu složitější. Pravoslaví prý jednak není žádná „ruská víra“, ale „univerzální křesťanská konfese, k níž se hlásí lidé od Kanady po Japonsko“. Za druhé je třeba mít podle Putny na paměti, že „ti, kdo jako první ulehli na olšanském pravoslavném hřbitově, byli ruští exulanti, tedy ti, kdo uprchli z Ruska před řáděním Lenina, Trockého a Stalina“.

Sovětští vojáci byli oběťmi hnusného režimu

Právě ruští exulanti byli podle autora článku „prvními z těch nesčetných, komu příchod sovětské moci do českých zemí přinesl neštěstí“.

„O kousek dál leží na Olšanech pohřebiště sovětských vojáků. Kdo vlastně byli? Osvoboditelé, kdyžtě přinesli konec nacistické okupace? Nebo okupanti, kdyžtě přinesli začátek sovětské nadvlády,“ táže se Putna.

Sám v tom má jasno. „Byli hlavně oběťmi hnusného režimu, ve kterém vyrostli. Režimu vtloukajícího už dětem do hlavy blábolivé a nenávistné nesmysly marxismu-leninismu. Režimu oslavujícího děsivé exempláře zrůdolidství Lenina a Stalina,“ píše.

„Věčná hanba těm, kdo se dovolávají jejich smrti ve jménu nového impéria,“ uvádí v závěru článku.

Profesor Martin C. Putna je autorem knihy „Obrazy z kulturních dějin ruské religiozity“, ve které mimo jiné píše, že „český rusista nemá být tím, kdo miluje, obdivuje a do Čech chce přivádět všechno ruské; zvláště pak není podporovatelem ruského a sovětského imperialismu. Český rusista má být tím, kdo ruské kulturní souvislosti hluboce zná – a díky tomu je schopen je kriticky hodnotit. Český rusista má být tím, kdo v ruské kultuře a společnosti podporuje osobnosti a hodnoty, jež stojí na straně svobody člověka, proti režimu, proti státnímu teroru, proti bezduché instituci, proti potlačování svobody svědomí a výrazu“.

reklama

autor: vam

Ing. Klára Dostálová byl položen dotaz

osobnosti ANO

Dobrý den, paní Dostálová, překvapil mě průzkum, podle kterého vás řada lidí nezná. Je pravdou, že já se o politiku dost zajímám a díky PL vás i znám. Ale napadá mě jedna věc, není chybou, že za ANO vystupují stále ti stejní? Babiš-Schillerová-Havlíček, občas vy nebo pan Nacher? Není potřeba, aby ge...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Protiústavní.“ Jana Zwyrtek Hamplová chce umlčení v Senátu hnát výš

21:30 „Protiústavní.“ Jana Zwyrtek Hamplová chce umlčení v Senátu hnát výš

Horní komora Parlamentu se rozhodla sněmovní verzi novely občanského zákoníku ohledně uzavírání part…