Foldyna ve sněmovně: Piráti a ODS ve vládě? Děs, který mě budí v noci

15.04.2021 21:53

Ve Sněmovně některé politické strany a hnutí už vymýšlejí, jak otestovat sílu Babišovy vlády. Koalice SPOLU (ODS, KDU-ČSL a TOP 09) vyzvala premiéra Andreje Babiše, aby požádal Poslaneckou sněmovnu o vyslovení důvěry své vlády. O tom, že by vláda měla skončit, je přesvědčen poslanec Jaroslav Foldyna (SPD). Varoval však před nebezpečím, které s sebou nese vyslovení nedůvěry či předčasné volby. Za svůj poslanecký klub uvedl, že by vyslovení nedůvěry podpořilo. „Všechny vládní krize, které byly vyvolány, nakonec pohltily všechny ty, kteří krizi vyvolali,“ připomněl. Prozradil, že z představy, že by zemi vládli Piráti nebo ODS, má ještě větší osypky než z hnutí ANO.

Foldyna ve sněmovně: Piráti a ODS ve vládě? Děs, který mě budí v noci
Foto: repro FB, tan
Popisek: Jaroslav Foldyna

„Vláda by měla skončit, měl by skončit alespoň ten její Brownův pohyb,“ zmínil Foldyna spolu s chováním vlády statistickou teorii o náhodném pohybu mikroskopických částic. „Vláda se v poslední době chová velmi chaoticky, neustále mění své postoje ve vztahu k řešení pandemické krize,“ doplnil poslanec.

Vinu za to, jak vláda dnes funguje, přičítá především premiérovi. „V každé vládě je premiér hlavní osobou, která je zodpovědná za to, jak vláda funguje. Premiér by měl hledat nějaká východiska. Jedním z nich je, že to ta vláda položí,“ pokračoval politik.

Babiš v roli předsedy vlády není podle Foldyny žádná výhra, ale mohlo by být i hůř, pokud by na jeho post dosadil některé současné lídry opozičních stran: „Kdybych měl porovnávat, jestli bych chtěl žít v zemi, ve které chaoticky v Brownově pohybu vládne Babiš, nebo v zemi, kde vládne předseda Pirátů Bartoš nebo předseda Fiala z ODS, tak bych si vybral raději Brownův pohyb pod vedením Babiše. To by byla pro zemi jinak zničující záležitost. Podívejte se, jak lidi z Pirátů a ODS vystupují. Ti kdyby vládli, to je pro mě takový děs, že se z toho dokonce budím,“ zhrozil se doslova poslanec SPD.

Piráti a hnutí STAN se zdráhají vyslovit vládě půl roku před volbami nedůvěru. Vyvolává to v nich obavy, že by pak prezident Miloš Zeman buď nechal Babišův kabinet dovládnout, nebo by jmenoval úřednickou vládu složenou z jemu blízkých lidí.

Vládní ČSSD podle Foldyny předsedovi vlády hledání řešení jen ztěžuje. „Babiš by měl jet po vlastní ose a neposlouchat své PR a neměnit tolik postoje. Koaliční partner ČSSD je přívěšek, který nedělá koaliční práci, jak by si přál,“ uvedl Foldyna, který byl ještě do února loňského roku dlouholetým poslancem sociální demokracie.

Na poznámku, že v roce 2019 ještě jako poslanec ČSSD naopak byl pro podporu Babiše, argumentoval slovy: „Rozhodně to není politický kalkul, ale vývoj událostí. V současné době jsme v jiné situaci,“ poukázal na tristní stav státní kasy a další palčivé problémy spojené s koronavirovou krizí.

Je podle něj složité říct, jaká cesta by byla dnes ústavně nejčistší, aby Babišova vláda skončila. Jsou dvě možnosti: vyslovení nedůvěry, či rozpuštění Parlamentu. Na koncích obou možností vidí Foldyna velký problém.

„Když vyvoláme nedůvěru vládě, dává pan prezident jasně najevo, koho pověří sestavením vlády a co se bude dít, takže si moc nepomůžeme. Dovolili bychom Babišovi, aby odešel z obrazovky, ale seděl by s ovladačem v ruce ve vedlejší místnosti, a stejně by řídil události nějakým způsobem dál,“ řekl, že jeho vliv by jen tak nezmizel.

O to víc komplikovaněji vnímá možnost rozpuštění Parlamentu. „V této chvíli bychom rozpustili Parlament v době, kdy je země v krizi,“ upozornil stručně, že to by přineslo neblahé důsledky do české ekonomiky.

„Všechny varianty jsou zajímavé, ale také velmi nebezpečné,“ pokračoval Foldyna. Všechny vládní krize, které byly vyvolány, nakonec pohltily všechny ty, kteří tu krizi vyvolali,“ konstatoval.

Předseda SPD Tomio Okamura někdy hovoří zcela jasně, jak by si konec Babišovy vlády představoval. „My se naprosto shodujeme. V případě, že bude vyslovení nedůvěry vládě, jednoznačně by ho celý klub SPD podpořil, bez výjimky,“ oznámil Foldyna s tím, že pak by následovala diskuse o sestavení úřednické vlády nebo poloúřednické vlády.

Predikuje, že pak bychom zažili zřejmě to, že by zde vládla do voleb úřednická vláda bez důvěry. „Když se podíváme na rozložení politických sil a možné prognózy výsledků voleb, tak by tu také mohla vládnout bez důvěry ještě klidně další rok,“ přemítá Foldyna, s čímž už má sám problém.

Pro ANO by to podle něj představovalo vysvobození. „Z věcného hlediska to může být dobré pro zemi, z politického hlediska je to do jisté míry vysvobození pro hnutí ANO, které je v defenzivě a hledá samo cestu ven,“ dodal poslanec hnutí SPD.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: nab

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

21:20 Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

Jakmile je něco samozřejmého, tak je to vždycky něco, u čeho se musíme zastavit. „Protože tím se nám…