Foldynova akce uvnitř ČSSD: Do hry prý vstoupí Ilona Švihlíková a Jan Kavan

07.04.2015 7:52

Poslanec Jaroslav Foldyna (ČSSD) prý brzy představí obrysy platformy, jejíž založení avizoval na stranickém sjezdu.V jejím rámci se chce vracet k levicovým kořenům, neboť se mu zdá, že se dnes sociální demokracie posouvá až příliš doprava. Premiér a předseda strany Bohuslav Sobotka není proti. Pomocnou ruku mu podá i ekonomka Ilona Švihlíková. Informace o tom přineslo úterní Právo.

Foldynova akce uvnitř ČSSD: Do hry prý vstoupí Ilona Švihlíková a Jan Kavan
Foto: Hans Štembera
Popisek: Poslanec Jaroslav Foldyna

V Řecku vyhrála levicová Syriza volby především tím, že velmi hlasitě kritizovala politiku škrtů, s nimiž se země potýká. Nyní se strana snaží aplikovat levicové recepty na řešení hospodářských problémů v zemi. Poslanec Jaroslav Foldyna už na sjezdu ČSSD naznačoval, že by rád založil jakousi českou Syrizu uvnitř ČSSD, neboť se mu zdá, že se strana posouvá příliš doprava.

Sobotka a Švihlíková říkají ano

Premiér a předseda strany Bohuslav Sobotka ho v tom podporuje. „Rád na debatu do takového diskusního klubu dorazím. Jaroslav Foldyna mě o svém záměru informoval, podobné platformy fungovaly v ČSSD i v minulosti, je to užitečná věc pro tříbení názorů a tvorbu programu,“ řekl Sobotka.

Jiní kolegové jsou ale mnohem zdrženlivější. Pod podmínkou zachování anonymity jeden z Fodynových kolegů poznamenává, že se jen snaží oživovat něco, s čím neuspěl, když se ucházel o post místopředsedy.

Mimo premiéra má podporu také u ekonomky Ilony Švihlíkové, která patří mezi rázné kritiky politiky utahování opasků. „Chceme se podívat, jak sociálnědemokratické strany ve světě reagují na problémy, na dluhovou krizi, vliv nadnárodních institucí. Dlouhodobě těmto stranám ubývají voliči. Bezesporu bychom proto chtěli oživit levicovou politiku,“ uvedla.


 

reklama

autor: mp

Ing. Miroslav Balatka byl položen dotaz

Můžete definovat, co je dezinformace?

Všichni o nich mluví, ale co to přesně je? Třeba za covidu jsme byly svědky toho, jak se měnilo, co je pravda a co dezinformace

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Proboha! Fiala že není ukrajinský premiér? V USA jdou za ním titulky... Padlo po Bidenovi

18:13 Proboha! Fiala že není ukrajinský premiér? V USA jdou za ním titulky... Padlo po Bidenovi

Schůzka Petra Fialy s americkým prezidentem Joe Bidenem ani nevypadá, že byl v Bílém domě přijat pře…