Fór Erika Besta na Sobotku, překvapivá slova Laudáta a drsný Telička. Sypou se ohlasy na volby v Německu

25.09.2017 8:15

Německé volby přitáhly samozřejmě pozornost i českých politiků, kteří se rozhodli sdílet své komentáře. Názor řekl i sociolog Petr Hampl. Vtipný pak byl i americký novinář Erik Best.

Fór Erika Besta na Sobotku, překvapivá slova Laudáta a drsný Telička. Sypou se ohlasy na volby v Německu
Foto: Hans Štembera
Popisek: Erik Best, americký novinář

„K obavám o Benešovy dekrety. V AfD možná je někdo, kdo by je chtěl rušit, ale je tam takových lidí určitě mnohem méně než ve vládních CDU a CSU. A taky mnohem méně, než v TOP09, KDU-ČSL a Žít Brno. Rozhodně nehrozí, že by to ovlivnilo politiku strany. Němci mají úplně jiné starosti,“ zmínil v reakci na německé parlamentní volby sociolog Petr Hampl.

„Merkelová vyhrála, ale lehké to mít nebude. Evropa úpí pod tíhou neřešených problémů a její pilíř-Německo, nečekají zase tak jednoduché časy, jak by se mohlo podle výsledků voleb zdát. AFD bude mít v Bundestagu dost poslanců na to, aby Merkelové dělali problémy. Navíc, Macronovy představy o reformě EU jsou naivní a hlavně nefunkční,“ nechal se slyšet pro změnu poslanec TOP 09 František Laudát.

Anketa

Kdybyste byli Němci, kdo by dostal váš volební hlas?

92%
4%
hlasovalo: 11958 lidí

Merkelová bude muset podle něj věnovat hodně sil, aby jeho představy přetavila v cosi rozumného. „Jenže, francouzská politika a funkčnost se už dávno rozešly do různých světových stran. Troufám si tvrdit, že Merkelové začíná poslední funkční období v čele Německa. Měli bychom stability spojené s její osobou využít,“ dodal.

A své řekl i sociálnědemokratický poslanec Antonín Seďa. „Výsledek voleb v Německu ukazuje, že je chybou sestavovat vládu konzervativní pravice se sociálními demokraty. SPD na to doplatila více než CDU-CSU. A je dobře, že jde do opozice. AfD čerpala nejen že strachu před migranty či z kritiky EU. Ale především z neřešení aktuálních problémů občanů,“ řekl.

Bývalý europoslanec Libor Rouček (ČSSD) pak jen pochválil rozhodnutí SPD odejít do opozice. „Rozhodnutí německé sociální demokracie odejít do opozice je naprosto správné. S 20,5 % hlasů SPD dosáhla nejhoršího volebního výsledku ve své historii a voliči jí utekli na všechny strany: 500 tisíc k AfD, 400 tisíc k Liberálům, 200 tisíc k Zeleným. Zkonsolidovat a posílit své voličské řady může strana pouze v roli konstruktivní opozice. Další 4 roky ve vládě velké koalice s CDU by jí oslabily ještě více,“ uzavřel.

Vtipný komentář pak sdílel americký novinář Erik Best. Rýpl si tak do české sociální demokracie pod vedením Bohuslava Sobotky (ČSSD) a do SPD Martina Schulze. „Nezoufej, Martine, my budeme s Tebou v opozici co nevidět. Tvůj Bohuslav," napsal Best.

„Situace, kdy bývalý prezident země se miluje s nacionalisty AfD a současný je vděčný Putinovi, nemá ve světe obdoby. Ve volbách půjde o hodně," uvedl pak europoslanec za hnutí ANO Pavel Telička.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vef

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Do války nepůjdu, ať si tam jde Putin. Hlášení z Kavkazu. Po Rusech prý chudoba

12:50 Do války nepůjdu, ať si tam jde Putin. Hlášení z Kavkazu. Po Rusech prý chudoba

„Jedu se setkat s mamkou. Už jsme se léta neviděli. Jsme z Doněcka a já nechci bojovat za Putina. Už…