Forejta teď poslat to Vatikánu? To by byl opravdu trapas, děsí se diplomaté. Zato Václav Klaus mu vyjádřil podporu

07.12.2016 22:35

Prezident Miloš Zeman stále věří tomu, že se bývalý šéf hradního protokolu Jindřich Forejt stane velvyslancem ve Vatikánu. Řekl to po návštěvě sněmovny. Ministr zahraničí Lubomír Zaorálek (ČSSD) na jeho vyjádření reagoval slovy, že debaty o obsazování velvyslaneckých míst se mají odehrávat mezi dotčenými státy, a nikoliv veřejně. Forejta se velmi důrazně zastal i exprezident Václav Klaus.

Forejta teď poslat to Vatikánu? To by byl opravdu trapas, děsí se diplomaté. Zato Václav Klaus mu vyjádřil podporu
Foto: Hans Štembera
Popisek: Jindřich Forejt

Kdo Forejta nahradí v čele hradního protokolu, není zatím jasné. Miroslav Sklenář, o kterém média jako o kandidátovi spekulují, podal výpověď u čínské firmy CEFC.

„Jenom moje osobní přání je, protože odvedl mnoho užitečné práce, aby se stal velvyslancem ve Vatikánu, kam ho schválila už předminulá vláda,“ řekl Zeman o Forejtovi. Záleží to podle něj na ministerstvu zahraničních věcí a souhlasu Vatikánu. On sám ale tuto možnost stále vidí. Na to, zda se Forejt stane velvyslancem, si lidé mohou vsadit. Poměrně skeptický kurz vypsala sázková kancelář Fortuna.

Zaorálek před novináři v reakci na Zemanova slova řekl, že bude vždy trvat na tom, že debaty o velvyslancích se musejí odehrávat mezi danými zeměmi. O konkrétních jménech Zaorálek vůbec nechtěl mluvit. Pro to, aby někdo mohl vykonávat funkci velvyslance, podle něj platí řada podmínek a kritérií. Zaorálek poznamenal, že obecně se zabývá v těchto otázkách tím, zda dotyčný kandidát „svým profilem, chováním a předpoklady“ naplňuje to, aby mohl být v některé zemi velvyslancem. Své podmínky a vlastní požadavky mívá i druhý stát, řekl.

Forejt, blízký spolupracovník Zemana, na svou funkci rezignoval v úterý. Odchod zdůvodnil osobními a zdravotními důvody. Kancléř Vratislav Mynář v úterý ČTK řekl, že odbor protokolu může nějaký čas fungovat bez ředitele. Zároveň řekl, že bude jednat s bývalým dlouholetým ředitelem hradního protokolu Sklenářem o částečné spolupráci. Média Sklenáře označují za hlavního kandidáta na uvolněnou pozici. Pavel Bednář z tiskového oddělení společnosti China Energy Company Limited (CEFC) dnes na dotaz ČTK sdělil, že Sklenář ve firmě požádal o uvolnění, čemuž společnost vyhověla. Zda nastoupí na Hrad, ale není jasné. Mluvčí prezidenta Jiří Ovčáček ČTK sdělil, že o personálních otázkách informuje v okamžiku, kdy nastanou.

Ještě kritičtěji se k možnému vyslání Forejta do Vatikánu postavil exministr zahraničí Karel Schwarzenberg (TOP 09). „Je od prezidenta hezké, že je vůči panu Forejtovi loajální, nicméně je to neúcta k Vatikánu,“ řekl Aktuálně.cz Schwarzenberg. „Je podivný postoj, aby někdo, koho musel pan prezident z Hradu vyhodit, jej nakonec ještě zastupoval u Svatého otce,“ dodal.

Další exministr zahraničí, Cyril Svoboda (KDU-ČSL), také připomněl, že Forejt lhal o svém vzdělání a neoprávněně používal vysokoškolský titul. A práci šéfa protokolu nevykonával správně. Svoboda má totiž za to, že správný protokolář nesmí být vidět, zatímco Forejt si zřejmě světla ramp užíval.

„Nejzávažnější je, že Vatikán má své zdroje a dostává i informace od biskupské konference v Česku a všechno ví. Sice si nedokážu představit, že by Vatikán nedal agrément, nicméně tam půjde se špatnou pověstí a nikdo s ním nebude komunikovat,“ míní Svoboda. „Když jdete do úřadu se špatnou pověstí, nikdo vás jako svého partnera nevezme, a nemůžete tak ani vykonávat svou práci pořádně, protože nebudete mít autoritu,“ dodal.

Sečteno a podtrženo, kdyby Cyril Svoboda seděl ve vládě, pro Forejtovo vyslání do Vatikánu by rozhodně ruku nezvedl.

S koncem Forejta je spojeno kompromitující video, na které média upozornila. Údajně je na něm zachycen Forejt. Autentičnost záběrů se nepodařilo ověřit. Ministr vnitra Milan Chovanec (ČSSD) dnes řekl, že by státní zastupitelství mělo prověřit, zda materiál neměl sloužit k vydírání. Nahrávkou by se podle něj měl zabývat i Národní bezpečnostní úřad (NBÚ) kvůli Forejtově bezpečnostní prověrce. Tu by úředník potřeboval i v případě, že by se rozhodl nastoupit na ministerstvo zahraničí, což mu bude umožněno, pakliže o to projeví zájem. Ale pozor, podle dosaženého vzdělání se ocitne v deváté platové třídě, která odpovídá jeho dosaženému vzdělání. Platově by si oproti původní pozici významně pohoršil.

Média spekulovala o tom, že Forejt o bezpečnostní prověrku už přišel. Poslanec Martin Lank (Úsvit) ze sněmovní komise pro kontrolu činnosti NBÚ dnes novinářům řekl, že podle jeho informací má bývalý šéf hradního protokolu bezpečnostní prověrku na stupeň tajné, která bude platná ještě několik let. Je podle něj otázkou, zda mu NBÚ prověrku ponechá. Podle serveru Aktuálně.cz začala dění kolem Forejta prověřovat Národní protidrogová centrála.

Zastal se ho naopak bývalý prezident Václav Klaus, který jeho odchod z funkce označil za vynucený. Zacházení s Forejtem, který vedl hradní protokol i za jeho působení na Hradě, ho lidsky velmi zasáhlo, uvedl v prohlášení. Diskreditaci Forejta odsoudil. Forejt se podle Klause osvědčil jako skvělý úředník, který by snesl srovnání i se svými kolegy ze zahraničí.

„Osvědčil se jako vynikající vysoký úředník formátu nejen českého, ale i mezinárodního. Mnozí ve světě nám ho záviděli a opakovaně nám to říkali. Tým prezidenta Zemana jeho odchod nepochybně oslabí, a tím bude poškozeno fungování této mimořádně důležité instituce českého státu. Není připraven nikdo, kdo by ho mohl rovnocenně nahradit,“ upozornil Klaus v prohlášení, které je uveřejněno i na webu Klaus.cz. 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

Ing. Klára Dostálová byl položen dotaz

migranti

Dobrý den, prohlášení Nerudové o migrantech jsem taky nepobral. Ale můj dotaz zní, zda se ví, kolik je v ČR aktuálně migrantů? A co si myslíte o migrantech z Ukrajiny? Máme je přijímat?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Provokace.“ Zmizelo to. Odkryto po smrti Josefa Laufera

4:40 „Provokace.“ Zmizelo to. Odkryto po smrti Josefa Laufera

Po smrti zpěváka Josefa Laufera mnozí připomínají jeho píseň o Svobodné Evropě a kapitánu Minaříkovi…