Fotbal a hokej ano, ale bez lidí? Hnilička prozradil více

29.04.2020 21:52

Do středečních Dvaceti minut Radiožurnálu zavítal předseda Národní sportovní agentury a poslanec za hnutí ANO Milan Hnilička. Posluchačům prozradil, jak hluboké rány českému sportu zasadila koronavirová krize a kdy by se sportovcům mohlo dýchat lépe.

Fotbal a hokej ano, ale bez lidí? Hnilička prozradil více
Foto: Hans Štembera
Popisek: Milan Hnilička

„Ta situace vypadá velmi příznivě, protože jsme jednou ze zemí, které se podařilo podchytit epidemiologickou krizi na samém začátku, takže ty termíny by se mohly urychlit,“ poznamenal Hnilička hned na úvod. Zmínil data 11. května a 25. května, s tím, že od 11. května by bylo možné něco a od 25. května by se možnosti pro sportovce ještě rozšířily. Jedním dechem však dodal, že všechno záleží na dalším vývoji epidemiologické situace.

Anketa

Je Miloš Zeman a jeho okolí zodpovědný za smrt Jaroslava Kubery?

6%
92%
2%
hlasovalo: 22993 lidí

„Bavili jsme se o soutěžích, ale nutno říct, že bez diváků,“ pravil Hnilička. Nakonec možná na fotbalová utkání bude moct dorazit několik desítek diváků. Prý se projednávala možnost, že by na stadiony dorazila přibližně stovka diváků. Hnilička však nechtěl být nijak konkrétnější a zdůrazňoval, že opravdu bude záležet na epidemiologické situaci a na tom, zda se do počtu povolených osob budou započítávat i novináři nebo lidé ze zázemí stadionů.

Sportovní agentura prý řešila i situaci, co se stane, když bude konkrétní sportovec nakažen koronavirem. „Fotbalová asociace navrhovala z vlastní iniciativy, že by nechala otestovat všechny hráče před začátkem soutěže,“ prozradil Hnilička.

Řešila se prý i varianta, zda by v takovém případě muselo jít do karantény celé mužstvo, či nikoliv. Hnilička znovu zdůraznil, že bude záležet na tom, co řeknou epidemiologové.

Už teď prý ale mohou trénovat skupiny po deseti lidech ve sportech amatérů. „Po skupinkách deseti lidí, potažmo deseti dětí, už se trénovat může,“ uvedl jasně Hnilička s tím, že musí jít o cvičení na venkovních sportovištích. Zdůraznil, že je třeba myslet především na zdraví lidí.  

Pokud jde o rány, které utrpěl český sport, škody se prý zatím stále počítají, ale Hnilička prozradil, že momentálně se počítá s uvolněním asi jedné miliardy korun. Prý se o této částce jednalo i s šéfkou státní kasy za hnutí ANO Alenou Schillerovou. „Není efektivně jednoduché zacílit ty ztráty jednotlivých sportovních organizací,“ konstatoval Hnilička s dovětkem, že udělá vše pro to, aby peníze zamířily tam, kam bude třeba. 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

koronavirus

Více aktuálních informací týkajících se COVID-19 naleznete na oficiálních stránkách MZ ČR. Přehled hlavních dezinformací o COVID-19 naleznete na oficiálních stránkách MV ČR. Pro aktuální informace o COVID-19 můžete také volat na Informační linku ke koronaviru 1221. Ta je vhodná zejména pro seniory a osoby se sluchovým postižením.

Zcela jiné informace o COVID-19 poskytuje například Přehled mýtů o COVID-19 zpracovaný týmem Iniciativy 21, nebo přehled Covid z druhé strany zpacovaný studentskou iniciativou Změna Matrixu, nebo výstupy Sdružení mikrobiologů, imunologů a statistiků.

autor: mp

Ing. Aleš Juchelka byl položen dotaz

Neutíkáte od problému?

Na vyřešení důchodové reformy jste měli dost času, když jste byli ve vládě, a to i ještě před covidem. Nepřišli jste s ničím a teď o ní nechcete ani s koalicí jednat, ale jak chcete i do budoucna prosadit nějakou zásadní reformu, když už teď se zdají jednání ve slepé uličce? Já mám obavu, že se jako...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Zapomeňte, nebudeme se o tom bavit.“ Mrazivá dohra covidu. Žaloba do Haagu a pak...

15:58 „Zapomeňte, nebudeme se o tom bavit.“ Mrazivá dohra covidu. Žaloba do Haagu a pak...

Co říkají lidé o vakcinaci? Jedná se o zločiny na lidskosti? Kdo vyvolal covid? Kdo z toho udělal ce…