Fotky, záběry, studie. Vy můžete za katastrofu malajsijského letadla na Ukrajině, udeřilo do Ruska z Nizozemí

28.09.2016 14:15

Mezinárodní tým vyšetřovatelů vedený nizozemskými specialisty přišel s vyjádřením, že letoun malajských aerolinií, který byl sestřelen při přeletu nad Ukrajinou v červenci roku 2014, byl poškozen výbuchem způsobeným kolizí s raketou, která se na Ukrajinu dostala z Ruska, informuje Washington Post.

Fotky, záběry, studie. Vy můžete za katastrofu malajsijského letadla na Ukrajině, udeřilo do Ruska z Nizozemí
Foto: thinkstockphotos.com
Popisek: Havarované letadlo, ilustrační foto

Šéf jednoho z oddělení Nizozemské národní policie, která se vyšetřováním zabývá, Wilbert Paulissen ve středu světovým médiím sdělil, že „záznamy komunikace dokazují, že proruští rebelové požádali o doručení mobilní rakety typu země–vzduch na východ Ukrajiny“.

Na základě této informace a dalších důkazů, které se mezinárodnímu týmu expertů podařilo nashromáždit, se podle Paulissena dá usoudit, „že letoun MH17 byl sestřelen raketou 9M38, která byla odpálena ze systému BUK, který se na místo odpalu dostal z území Ruské federace, a po něm byl do Ruska opět převezen“.

Všech 298 cestujících, kteří byli v okamžiku výbuchu na palubě, zemřelo poté, co se letoun rozpadl na několik kusů. Letoun převážel pasažéry z holandského Amsterdamu do malajské metropole Kuala Lumpur.

Pozůstalí po obětech tragického incidentu se do dnešního dne domáhají odpovědí na mnohé otázky související s okolnostmi tragédie.

„Pověděli nám o tom, jak byl ten BUK dopraven z Ruska na východ Ukrajiny a že na to mají důkazy v podobě telefonních hovorů, fotografií a video záznamů,“ sdělil britské BBC jeden z pozůstalých Robby Oehler.

Tým expertů sestává ze státních prokurátorů z Nizozemska, Austrálie, Belgie, Malajsie a Ukrajiny. 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

Ukrajina (válka na Ukrajině)

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

autor: fib

PhDr. Olga Richterová byl položen dotaz

Porodnost

Dobrý den, píšete, co chcete dělat pro zvýšení porodnosti, ale nezapomínáte, že jste už více jak dva roky ve vládě? Co jste zatím pro rodiny udělali? Vždyť i to navýšení rodičovské je nedostatečné a navíc diskriminující. A co je vlastně podle vás hlavní příčinou klesající porodnosti? Koukám, že neod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

15:02 „Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

Premiéru Fialovi prý prošla další lež, tentokrát k jeho cestě do USA za prezidentem Bidenem. Ve svém…